Saori-kudonta sopii kaikille

Teksti ja kuvat Jaana Pakarinen

Ori on japania ja tarkoittaa kutomista. Sai taas tarkoittaa sitä, että kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita. Näistä sanoista muodostuu saori, mikä on japanilaisen 102-vuotiaan Misao Jo:n kehittelemä kankaankudontatekniikka, joka on levinnyt nopeasti ympäri maailman.

Saorikudonta on vapaata kudontaa, jossa virheitä ei ole, ja jonka periaatteena on, että sitä voivat tehdä kaikki ikään, kokoon tai kehon rajoitteisiin katsomatta. Tekniikalle ominaista on myös se, että kudontatyötä ei etukäteen suunnitella, vaan työstä tulee juuri sellainen kun tulee.

Saori-kudontatekniikka on levinnyt Japanista ympäri maailman. Suomessakin sitä on päästy kokeilemaan. Kesällä Kaarinassa, Lomakeskus Koivukankareessa sitä päästiin harjoittelemaan kanadalaisen kutoja Dawn Liveran johdolla.

– Saori on vapaa kudontatekniikka, jota osaavat kaikki. Jokaisesta työstä tulee uniikki teos, jossa saa näkyä tekijän kädenjälki, Livera kuvasi englanniksi.

Saoria kudotaan erityisillä saori-kangaspuilla. Kangaspuut ovat kevyet ja kasaan taittuvat ja niillä pystyy kutomaan, vaikka istuisi pyörätuolissa. Suomessa saori-kangaspuita ei myydä, mutta tekniikkaa voi kokeilla pienillä pöytäkangaspuilla tai vaikkapa lasten kangaspuilla. Helppoutensa ansiosta saorikudonta sopii esimerkiksi pienille lapsille ensimmäiseksi kudontaharjoitukseksi sekä erityisryhmille ja kehitysvammaisille, jotka Liveran mukaan saavat vapaasta tekniikasta onnistumisen kokemuksia.

 

Kudontaa ilman rajoituksia

Livera näytti yleisölle, miten saorikudontaa tehdään. Oikeita saori-kangaspuita hän ei Kanadasta asti Suomeen ottanut mukaansa, mutta hänellä oli mukanaan pienet pöytäkangaspuut. Itse kudontatyyli on jokaiselle matonkutojalle tuttu. Erilaista on se, että jo loimilangat ovat kirjavanvärisiä. Kangasta kudotaan pienistä langanpätkistä, joten siinä voi hyödyntää kaikenlaiset jämälangat kätevästi. Väliin voi huoletta sujauttaa vaikka villaa tai tupsuja. 

Vasta kun työ on valmis, aletaan miettiä, mitä kudotusta kaistaleesta voisi tehdä. Livera näytti kuvia, millaisia erilaisia vaatteita tekniikalla on tehty. Hänellä itsellään oli myös päällään saorikudonnalla tehty liivi. 

Livera esitteli myös kuvia esimerkiksi autistilasten tekemistä saorikudontatöistä, jotka pursuavat erilaisia värejä – ja tekemisen iloa. Vaikka itse tekniikka on helppo, mullistavaa siinä on sen taakse kätkeytyvä filosofia, joka kannustaa ihmisiä luovuteen iästä, sukupuolesta tai fyysisistä rajoitteista huolimatta. 

Myös katsojat pääsivät tilaisuudessa kokeilemaan saorikudontaa. Kehuja herätti erityisesti kangaspuiden keveys; normaalit matonkudontaan tarkoitetut kangaspuut kun ovat esimerkiksi monelle iäkkäämmälle melko raskaat paukuteltavaksi. Myös sukkulan heitto puolelta toiselle leveissä kangaspuissa on usein vaikeaa. Pienessä koossa sitä ongelmaa ei ole. Värien runsaus ja luova toteutus herättivät myös ihastusta yleisössä.

Lisätietoja saoritekniikasta löytyy esimerkiksi saoritekniikan Facebook-ryhmästä. Myös Pinterestistä hakemalla löytyy paljon tekniikalla toteutettuja tuotteita. Tekniikkaa voi kokeilla itse esimerkiksi lasten kangaspuilla tai pöytäkangaspuilla. Tallinnassa sijaitsee lähin saorikudontaan erikoistunut tila. Loovalan taidestudioilla järjestetään kudonnan opastusta ja siellä on myös oikeat saori-kangaspuut.

Saorikangaspuut ovat kevyet, taittuvat, ja niillä voi kutoa, vaikka istuisi pyörätuolissa. Tallinnassa sijaitsee lähin saorikudontaan erikoistunut tila. Loovalan taidestudioilla järjestetään kudonnan opastusta ja siellä on myös oikeat saori-kangaspuut. Saori-kangaspuita ei myydä Suomessa, mutta tekniikkaa voi kokeilla pöytäkangaspuilla tai lasten kangaspuilla. Kuva: curiousweaver.id.au
Kanadalainen kutoja Dawn Livera kävi kesällä näyttämässä saorikudontaa Kaarinassa, Lomakeskus Koivukankareessa. Kudonnassa voidaan hyödyntää jämälanganpätkät kätevästi ja jo loimilanka on iloisen värikäs.
Saorikudonnassa ei ole sääntöjä, ja sitä voidaan soveltaa monelaisiin tuotteisiin. Vapautensa ansiosta se sopii myös erityisoppijoille, ja sitä käytetään maailmalla muun muassa autistilasten opetuksessa.