Ohjelma ja työpajat

Perjantai 22.9.2023

Wetterhoffin talo 

Palokunnankatu 9, 13100 Hämeenlinna

Klo 17 Saapuminen Wetterhoffille: tutustuminen tiloihin ja tervetulokahvit 

Klo 18 Liittokokous  Wanhalla kutomolla 

klo 19 Hyvän mielen illallinen  Wanhalla kutomolla 

Illanviettoa yhdessä radikaalien ristipistojen merkeissä. 

Radikaalit ristipistot

Radikaalit ristipistot HML on feministinen ompeluseura, joka kokoontuu yhteen tekemään pieniä kantaa ottavia kirjontatöitä vaihteleviin aikoihin vaihtelevissa paikoissa Hämeenlinnassa. Työ voi esim. kohahduttaa, yllättää, ylistää tai haistatella. Jokainen osallistuja saa määritellä radikaaliutensa tason itse. Voit tuoda mukanasi oman työn tai käyttää radiksien yhteisiä materiaaleja. Työskentelyä ohjaavat Sarina Pulkka ja Auni Tuovinen.

Lauantai 23.9.2023

Verkatehdas

Paasikiventie 2, 13200 Hämeenlinna

Näytteilleasettajat paikalla klo 9.30-15.

klo 9.00 Aamiaisbuffet 

klo 10.00 Tervetuliaistoivotus

klo 10.15 Luento 1: Oppiminen ja opettaminen käsityötaiteessa 
klo 11.15 Luento 2: Hyvä aivoterveys

klo 12.15 Lounas Iso Huvila (porrastaen) 

klo 13.30 - 14.30 Paja 1

klo 14.30-15 Iltapäiväkahvit 

klo 15.00 - 16.00 Paja 2

klo 16.00- 16.30 Päivien lopetus

Virolaisten käsityöopettajien pop up -pajan ohjelma tarkentuu lähempänä.

Luennot

Milla Ojala: 

Oppiminen ja opettaminen käsityötaiteessa 

– kohti käsityötoimijuutta

Milla Ojala, KM

Väitöskirjatutkija Helsingin Yliopisto

Käsityötaiteen opettaja, Aimokoulu HämeenlinnaLuennolla Milla avaa väitöstutkimuksensa tuloksia ja päätelmiä, eli miten pitkäkestoinen käsityön opiskelu taiteen perusopetuksessa kehittää oppilaan laaja-alaista osaamista: mm. havainnointia, itsetuntemusta, tunnetaitoja, kykyä innostua, ottaa vastuuta ja löytää merkityksiä omalle tekemiselleen. Tulokset kertovat myös, minkälaisilla pedagogisilla keinoilla opettajat tukivat ja edistivät oppilaan osaamisen kehittymistä kohti aktiivista käsityötoimijuutta.

Tanja Linnavalli: 

Hyvä aivoterveys

Tanja Linnavalli (FT) on musiikkipedagogi ja kognitiotieteilijä, joka työskentelee Helsingin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa musiikin didaktiikan lehtorina ja tekee tutkimusta Suomen Akatemian Musiikin, mielen, kehon ja aivojen huippututkimusyksikössä. Tutkijana hän on kiinnostunut muun muassa lasten kognitiivisesta ja sosioemotionaalisesta kehityksestä sekä taide- ja taitoaineiden vaikutuksista tähän kehitykseen ja aivojen hyvinvointiin.

Lauantain työpajat

Kati Kotilainen & Milla Ojala:

Solmut auki- käsityöllinen joogatanssi -työpaja

Työpajassa tutkitaan kehon liikettä käsin tekemisessä ja tanssissa: miten tästä yhdistelmästä muodostuu sekä kehon että mielen harjoitus. Välineenä silmukoiden, solmujen, vyyhtien tai verkkojen tekemiseen ja aukomiseen käytetään omaa kehoa sekä käsityön materiaaleja. Liike voi olla kiertymistä, nojaamista, pujottelua, pyörivää – vuoroin aktivoivaa ja rauhoittavaa. Se avaa niin konkreettisia kuin kuvitteellisia solmuja kehossa ja mielessä. Harjoitusta tehdään yksin, pareittain sekä koko ryhmänä – ihmiskudelmana.

Veera Jussila: 

Kuvien ja videoiden kautta iloa käsitöihin

Veera Jussila on käsityövaikuttaja, muotoilija (Yamk) ja vuoden 2022 Käsityöpersoona.

https://kasityokekkerit.fi⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Kuinka dokumentoida käsityöohjeita valokuvien ja videoiden muodossa? Työpajassa opetellaan valokuvauksen perusasioita valaistuksesta ja kännykän säädöistä. Tutustutaan helppojen ja nopeiden ohjevideoiden tekemiseen kännykällä, joista on apua myös omassa opetustyössä. Lisäksi käydään läpi tapoja luoda kiinnostavaa sisältöä käsitöiden näkökulmasta.

Tarvitset mukaan älypuhelimen.

Veera Jussila:

Tuftaus tutuksi

Työpajassa käydään läpi ryijymäistä neulatekniikkaa, eli tuftaamista (punch needle). Tuftaamalla saa aikaan näyttävää pintaa, kauniita kuvioita ja hyödynnettyä myös jämälankoja. Opit käyttämään tuftausneulaa ja siihen soveltuvia kankaita. Tuftaaminen sopii monenikäisille, sekä siihen voi hyödyntää jämälankoja.

Hämeenlinnan taidemuseo:

Hyvinvointia taiteesta - pysähtyminen taiteen äärelle  

Keskustelun aluksi osallistujat ohjataan pysähtymään valitsemansa teoksen äärelle hetkiseksi slow art -henkeen. Syventymisen jälkeen keskustelemme Erätauko-menetelmää hyödyntäen siitä, millaisia tuntemuksia teokseen syventyminen aiheuttaa.  Erätauko-keskustelussa pyrimme syventämään ymmärrystä itsestä, muista ja maailmasta. Riittää, että tulet keskusteluun mukaan uteliaalla ja avoimella mielellä. Tarkoitus ei ole myöskään päättää asioista tai ratkaista haasteita ja ongelmia. Työpaja järjestetään Hämeenlinnan taidemuseolla.

Niko Lindgren:

Korjaamalla kohti kestävämpää vaatesuhdetta

Niko Lindgren alias Mending­_Neko on kirjoittajana  mm. Käsityöaktivismi! -kirjassa ja korjaa vaatteita aktivismin muotona. Nikon mukaan vaatteiden korjaaminen on suorin ja välittömin tapa ilmaista tyytymättömyyttä vaateteollisuuden vallitsevaan tilaan, tuoda esille epäkohtia ja huomioida vallitsevan järjestelmän mahdottomuutta.

Korjaus- ja paikkauspajassa keskustelemme eri paikkaustekniikoista ja pohdimme yhdessä, miten korjaamisen ja paikkaamisen kautta voi opetella kestävämpää elämäntapaa ja muokkaamalla vaatteitaan, luoda tekijyyden kautta vahvempaa suhdetta vaatteisiimme. 

Pajassa tutustumme erityisesti kuluneen tai jo hajonneen vaatteen reiän tai kuluman paikkaamiseen erilaisin tilkuin eli ”patch”ein tai vaihtoehtoisesti kirjomalla tai japanilaista sashiko-kirjontaa käyttäen. Valmistamme tarvittaessa sashiko-kirjontaa varten kämmensormustimet ja käymme läpi tekniikan alkeet. Varaathan mukaan oman, korjausta kaipaavan, vaatteen. Tähän pajaan sopivat parhaiten esimerkiksi kuluneet tai revenneet farkut, paidat tai miksi ei vaikka vuoreton farkkutakkikin.  

Lumikellot: 

Olosuhteiden muutoksiin reagoivat materiaalit

Opettajana niin oppilaat, työyhteisö kuin tilatkin vaativat monesti nopeaa reagoimista ja erilaisiin olosuhteisiin mukautumista. Tästä inspiroituneena tutustumme työpajassa erilaisiin olosuhteiden muutoksiin (mm. valo, lämpötila, vesi) reagoiviin materiaaleihin ja toteutamme työpajassa jokaiselle osallistujalle oman mukin kotiinviemisiksi.

Ismo Savimäki:

Hyvän äänenkäytön salat

Ismo Savimäki on hämeenlinnalainen kanttori ja kuoronjohtaja, joka työssään ohjaa viikoittain sekä aloittelevia että kokeneita laulajia.

Ääni ja mieli ovat kummallisesti kytköksissä: kun mieli on hyvä, äänikin soi vapaammin, ja kun äänen saa toimimaan, on muutenkin mukavaa. Äänenhuoltopajassa perehdytään hyvän äänenkäytön salaisuuksiin sekä puhe- että lauluäänen kautta. Lauluharjoituksiin saa osallistua, jos huvittaa, mutta ketään ei niihin pakoteta. Tavoitteena on entistä syvempi, kirkkaampi ja kantavampi puheääni, joka kestää opetustyössä käheytymättä.

Ari Kiipula: 

Inspiraatiota historiallisesta kaupunkiympäristöstä

Ari Kiipula on hämeenlinnalainen Kaurialan yläkoulun historian opettaja. Erityisesti hän on kiinnostunut paikallishistoriasta.

Tutustumme noin tunnin mittaisella kävelyllä Suomen vanhimman sisämaankaupungin historiaan. Retken varrella keskustelemme Hämeen ja Suomen historiasta keskiajalta nykypäivään paikallisten näkymien kautta. Lähdemme liikkeelle kaupungin teollisuuden alkupisteestä, kävelemme Vanajaveden rantamaisemia. Piipahdamme esimerkiksi torilla katsomassa miten valtiovalta – kaupunginvalta – ja hengellinen valta ovat läsnä kaupunkikuvassa.

Ilta Hämäri: 

Rukkikuiskaajan värttinäkehräys

Ilta Hämäri on käsitöiden opettaja, tutkija ja ikuinen kokeilija. Ilta on pitänyt Rukkikuiskaaja-blogia jo kymmenen vuoden ajan: https://rukkikuiskaaja.wordpress.com⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Rukkikuiskaajana tunnettu Ilta Hämäri opettaa tällä kertaa kuinka lankaa kehrätään värttinällä. Taito on helppo oppia ja opettaa myös eteenpäin. Aluksi lanka on hyvinkin hellyttävää ja efektimäistä, mutta taidot kasvavat jokaisen kehrätyn sentin myötä. Työvälineenä on alapainoinen värttinä ja materiaalina on kehräysvalmis suomenlammastopsi. Kiinnostuneet voivat kokeilla myös karstaamista. Opettaja tuo tekemiään värttinöitä lainaan sekä myyntiin.

Mieli ry: 

Kehon ja mielen rauhoittamisen työpaja

Kehon ja mielen rauhoittamisen työpajassa tutustutaan tietoisuustaitoihin ja niiden yhteyteen mielenterveydelle. Niin lapset kuin aikuisetkin hyötyvät itsensä rauhoittamisen keinoista osana  koulun arkea ja muussakin elämässä. Osallistujat oppivat lukuisia harjoituksia, joista osaa kokeillaan työpajassa.