Eilen tein

Teksti Laura Voipio, kuva Hanne Katajamäki

www.eilentein.com

Helsingin yliopistossa toista vuotta käsityönopettajaksi opiskeleva Hanne Katajamäki pitää Eilen tein -käsityöblogia, joka on suunnattu sekä käsitöiden aktiiviharrastajille että käsillä tekemisen vasta-alkajille. Katajamäen blogi jää mieleen viimeisteltynä, monipuolisena ja harkittuna kokonaisuutena. Kysyimme bloggaajalta, mistä hänen blogissaan on pohjimmiltaan kysymys.

 

Mikä sai sinut aloittamaan bloggaamisen?

Ennen meidän häitämme kirjoittelin hääjärjestelyistä ja -askarteluista nettipalstoilla. Häiden jälkeen jäi sellainen olo, että olisi edelleen kiva kirjoitella omista käsitöistä jonnekin. Samoihin aikoihin olin alkanut lukea enemmän blogeja. Niinpä sitten päätin kokeilla sitä puuhaa.

Millaisille lukijoille olet suunnannut blogisi?

Eilen tein on aika voimakkaasti käsityöblogi ja suunnattu siis ensisijaisesti käsitöistä kiinnostuneille. Toivon, että blogi olisi kiinnostava sekä käsitöiden harrastajille että sellaisille, jotka eivät itse tee käsitöitä, vaan ovat muuten vaan kiinnostuneet aiheesta.

Mikä on blogisi punainen lanka ja sanoma?

Alusta asti halusin blogiini muutakin antia kuin pelkästään tekemieni töiden esittelyn – halusin siitä jollain tapaa yleishyödyllisen ja ehkä jopa käsitöiden tekemiseen kannustavan. Siispä päädyin laittamaan blogiin myös aina mahdollisuuksien mukaan ohjeita ja vinkkejä, kuvia työvaiheista ja tietoa käyttämistäni materiaaleista. Jotenkin sitä saa nyt itsekin omista käsitöistä enemmän irti, kun niitä tekee sillä ajatuksella, että miten tämä juttu kannattaisi toteuttaa ja mitkä vaiheet kannattaisi kuvata, että ohje olisi selkeä. Ennen vain kokeilin, purin ja kokeilin, nykyään suunnittelen käsitöitäni etukäteen paljon tarkemmin, ja kirjaan myös työvaiheita ylös. Tietyllä tavalla innostus tällaiseen työskentelyyn ja blogissa saamani kiva palaute rohkaisi lopulta myös hakemaan käsityönopettajan opintoihin. En usko että olisin koskaan tullut hakeneeksi alaa ilman blogia.

Miksi lähdit bloggaamaan juuri käsitöistä?

Käsityöt on minulle ainoa aihe, josta voisin blogata. Kaikki muut aiheet, kuten nyt vaikka sisustaminen tai muoti, ovat mulle sen verran vieraita, ettei siitä olisi mitään mielenkiintoista sanomista. Ja se näkyisi tietenkin myös blogissa. Ylipäänsä olen sitä mieltä, että jos haluaa blogata, niin kannattaa valita itselleen innostava ja vahva aihealue.

Mistä ammennat ideoita blogisi käsityöihin?

Muista käsityöblogeista, Pinterest ja Craftgawker -tyyppisiltä sivustoilta, jonkin verran käsityökirjoista ja niin edellen. Joskus lähtökohtana on tarve vaikkapa uudelle huiville, ja joskus jokin materiaali tai tekniikka, mitä haluan kokeilla tai soveltaa. Nykyään saan myös koulusta vinkkiä ja innostusta.

Kuinka usein kirjoitat uusia juttuja blogiisi?

Pyrin postaamaan yhdestä kahteen kertaa viikossa, mutta joskus on pidempiäkin taukoja, jos ei ole tullut tehtyä käsitöitä. Tosi harvoin tulee kirjoiteltua muista aiheista.

Millaisia vinkkejä antaisit aloittelevalle bloggaajalle?

Kannattaa lukea muiden blogeja ja miettiä, millaisen haluaa omasta blogistaan; mitä lukija voisi siitä saada. Aihealuetta on hyvä rajata sopivaksi ja miettiä muita linjauksia. Ulkoasulla on myös vaikutusta, esimerkiksi selkeät kuvat tekevät usein blogeista lähestyttävämmän. Mulla tekstit lipsahtaa aina kauhean pitkiksi. Usein lyhyet tekstit toimisivat blogeissa paremmin, ellei sitten ole poikkeuksellisen hyvä kirjoittaja. Kannattaakin muistaa, että jos ei itse jaksa lukea omaa tekstiä, ei sitä jaksa lukea kukaan muukaan. Niin ja verkostoituminen on tärkeää: kommentoi ja linkitä muiden blogeihin!