Kolumni

Ihmisen paras ystävä

Hau, hau. Utelias haukahdus tervehtii minua saapuessani vanhempien kotitalon eteiseen. Vastaan tallustelee rohkeasti mutta haparoiden hieman siiliä isompi vaaleanruskea karvapallero. Pennun tassut napisevat lattiaa vasten, häntä heilahtaa, pieni nenä väräjää. Otan karvapalleron syliini, se on kevyt, lämmin ja pumpulisen pehmeä. Olen myyty – maailmassa ei ehkä ole olemassa suloisempaa oliota kuin 9-viikkoinen sheltanninlammaskoira!

Koiran nimi on Benny, ja se osoittautuu vilkkaaksi tapaukseksi. Sanomalehtipaperia kuluu, lätäköitä syntyy, vuoronperään pentu syö, nukkuu, riehuu ja köllöttää sylissä rapsutettavana. Ulkona paukkuu pakkanen, eikä pikkupentua voi oikein viedä ulos kuin pienelle happihyppelylle. Ulkoilua varten pikkupennulle tarvittaisiin takki. 

Koirien vaatebisnes on kilpailtu, kansainvälinen tekstiilituotannon ala. Tämän huomasin vuodenvaihteessa lomaillessani New Yorkissa, kun Chinatownissa vastaan tullut koira oli puettu kotimaisen koiransadetakkibrändin vaatteisiin. Hieraisin silmiäni epäuskoisena, vaikka tiesinkin koiranvaatevalmistajan tekevän kansainvälistä bisnestä. Myöhemmin samanmerkkisiä koirien takkeja, mantteleita, pantoja ja valjaita tuli vastaan myös useissa eläintarvikeliikkeissä eri puolilla Manhattania. 

Nykyään lemmikkivaatetus ei ole nappikauppaa: alan yritykset kehittävät ja patentoivat jatkuvasti uusia koirille tarkoitettuja ulkoiluvaatekankaita ja -materiaaleja. Amerikassa koirien vaatetus on toki muutakin kuin suojautumista kuraa ja kylmyyttä vastaan, sillä ihmisten lailla myös koirat pukeutuvat juhlaan ja tunnustavat väriä juhlavaatteineen, lätkälippiksineen ja Halloween-asuineen. Nykyään New Yorkin muotiviikkojen yhteydessä järjestetään myös varjomuotinäytöstapahtuma Pet Fashion Show, jossa omistajat kilpailevat koiriensa kanssa parhaasta teema-asukokonaisuudesta. Tänä vuonna teemana on 1980-luku.

Pakkaset lauhtuivat ennen kuin ehdin ommella Bennylle ulkoiluasun. Pikkupentu myös kasvaa kovaa vauhtia, joten pennun takki olisi pian jäänyt myös pieneksi. Kohtahan on onneksi jo kevät. 

 

Anna