Kolumni 3/16

Käsityö (to) GO

 

Juna kiitää läpi laakean peltomaiseman, sadepisaroiden vanat noruvat pitkin ikkunaa. Edessä on monen tunnin matka kohti kotia. Onneksi seuranani on käsityö.

Olen jälleen löytänyt tekemisen ilon osaksi arkeani – tosin arkenikin on muuttunut, sillä istun nykyään viikoittain junassa kymmenisen tuntia. Mukanani junassa on alkanut kulkea myös harmaa reissukäsityönyssykkä, joka useimmiten pitää sisällään sukkaprojektin, mutta toisinaan myös jotain muuta, kuten parsittavat lapaset tai virkkuutyön. Matkoillani olen huomannut, että  reissukäsitöiden tekeminen ei ole enää harvinaisuus – moni neuloo tai virkkaa junassa tai bussissa matkustaessaan – eikä pienten, helposti mukana kulkevien käsitöiden tekemiseen kiinnitetä suurtakaan huomiota. Nykyään tuntuu, että esimerkiksi junassa käsityöt näyttäytyvätkin lähes samanlaisena ajanvietteenä kuin lukeminen tai leffojen katselu. Silti – mikäli reissunyssykästä paljastuu hieman erikoisempi käsityö, ihmettelijöitä riittää ja keskustelu käsityöharrastuksesta viriää nopeasti. Minusta on tuntunut suorastaan hilpeältä kaivaa kässäpussistani esimerkiksi kanavakirjontatyö, sillä tiedän sen saavan osakseen kanssamatkustajissa uteliasta kulmien kohottelua ja viipyileviä, kiinnostuneita katseita. Usein joku rohkaistuu myös juttusille. Oma neuvoni onkin, että mikäli junassa toivoo juttuseuraa, kannattaa istumapaikka valita vastakkaisilta pöytäpaikoilta koiravaunusta, ja käsityöksi ottaa mukaan jotain erikoista, vaikkapa värikäs haarukkavirkkaustyö!

Monella harrastajalla reissukäsityö kulkee aina mukana pidemmillä matkoilla. Oman kokemukseni mukaan matkanteko sujuu joutuisasti käsityön parissa: paitsi että käsityö saa junassa istuskelun tuntumaan merkitykselliseltä ajankäytöltä, se myös vähentää pinnan kiristymistä junan myöhästellessä ja aikataulujen pettäessä. Käsityö on myös hyvä väline ihmisten kohtaamiseen ja uusien junatuttujen löytämiseen. Ensin kysellään käsityöstä, sitten jaetaan kokemuksia, lopuksi jutellaankin jo niitä näitä. Parhaat junakeskustelut ovat kohdallani alkaneet juuri käsityön äärellä turisten.

 

Anna  

Kirjoittaja viimeistelee parhaillaan väitöskirjaansa käsityön harrastamisen merkityksistä Helsingin yliopistossa.