Korjaussarjaa kulutuskankkuseen

Teksti Mari Salovaara, kuvat Kristiina Tergujeff

Mitä tapahtuu, kun joukko käsityötieteen opiskelijoita ja muodin ammattilaisia kyllästyy kertakäyttömuotiin ja päättää toimia? Syntyy vaatteidenkorjauspaja Vaatehuoltoasema ja sitä pyörittämään Korjaussarja-kollektiivi!

Vaatehuoltoasema syntyi, kun päätimme osallistua Vaatevallankumoukseen (kansainvälisesti Fashion Revolution Day), joka järjestettiin viime huhtikuussa ensimmäistä kertaa bangladeshilaisen Rana Plaza -tehtaan romahtamisen vuosipäivänä. Tehtaassa valmistettiin vaatteita useisiin ketjuliikkeisiin. Onnettomuudessa kuoli 1133 ihmistä, tehtaan työntekijöitä. 

Onnettomuuteen tiivistyy murheellisesti nykyisen pikamuodin kurjuus. Ihmiset tekevät pitkää päivää huonokuntoisessa ja rakennusmääräysten vastaisessa tehdasrakennuksessa, jotta me länsimaissa saisimme kaupat pullolleen uutuuksia muutaman viikon välein. Kuluttajien todellisuudentaju on hämärtynyt: vaatteet ilmestyvät ”jostain”, eikä muistetakaan, että joku tekee ne, kyseenalaisissa oloissa! Fashion Revolution Dayn tarkoituksena on kiinnittää ihmisten huomio vaateteollisuuden tuotantoketjuihin ja innostaa heitä vaatimaan tietoa ja eettisempää tuotantoa.

"Turhan usein vaatteet jäävät pois käytöstä mitättömän vian kuten irronneen napin vuoksi."

Halusimme vaikuttaa ja osallistua. Kaikille avoin Vaatehuoltoasema-korjauspaja pidettiin ensimmäisen kerran Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen aulassa Vaatevallankumous-päivänä 24.4.2014. Ideana oli, että pajassa voi huoltaa ja korjata vaatteitaan osaavien ohjaajien avustuksella. Samalla jaamme vinkkejä vaatteiden materiaaleista ja huollosta, tekstiilijätteen vähentämisestä, vaatteiden elinkaaren pidentämisestä ja muodin hidastamisesta. Fashion Revolution Day ei tuomitse vaan innostaa nauttimaan vaatteista ja muodista. Tämä ei vaadi jatkuvaa ostamista. Halusimme viestittää, että rakkaudella hoivaten vaatteista saa pitkäikäisiä seuralaisia. Kulutuksen hidastuminen ja järkevöityminen puolestaan vähentää vaateteollisuuden ja vaatteiden käytön aiheuttamaa kuormitusta ihmisille ja ympäristölle.

Korjaa, älä roskaa

Ensimmäinen paja oli hyvä kokemus. Ihmiset tulivat keskustelemaan vaateteollisuudesta ja miettivät, miten voisivat vaikuttaa. Korjaajiakin oli. Kumouksen jälkimainingeissa aloimme pohtia, eikö toiminnalle olisi tilausta useamminkin? Halusimme tarjota tilaisuuksia keskustelulle, mutta yhtä lailla koimme tärkeänä vaatehuollon perustaitojen elvyttämisen. Turhan usein vaatteet jäävät pois käytöstä mitättömän vian, kuten irronneen napin, tahran tai pienen reiän vuoksi. Muistavatko tai tietävätkö kaikki, että tuuletuksella voi pidentää pesuväliä ja vaatteen elinikää? Nämä ovat jokamiehentaitoja, joita haluaisimme edistää.

"Paksujen sukkahousujen reikäisiin pohjiin voi ommella toisesta neuloksesta uuden pohjan."

Toisekseen haluamme rohkaista olemassa olevien vaatteiden vaalimiseen tuunaamisen ja uuden tuottamisen sijaan. Jos paidassa on pieni reikä, sen voi korjata ja paita on taas kelpo. Sitä ei tarvitse dumpata kierrätykseen, askartelumateriaalilootaan eikä etenkään roskikseen. Korjaaminen kuulostaa tylsältä, mutta oikeastaan se on luovaa. Oletko ajatellut, että paksujen sukkahousujen reikäisiin pohjiin voi ommella toisesta neuloksesta uuden pohjan? Entä onko reikä silloin parsittu, jos se on vielä olemassa? Rei’istä kun voi tehdä koristeitakin, esimerkiksi ompelemalla niiden alle tylliä tai muuta kangasta. Aina korjaamisessa ei tarvitse pyrkiä huomaamattomuuteen tai ”oikeaoppisuuteen”, omia ratkaisuja saa kehittää.

Tuumasta toimeen! Alkukesästä perustettiin vapaa(ehtoisten) yhteisö Korjaussarja-kollektiivi, joka järjestää Vaatehuoltoasemia ja toimii näin omalla tavallaan hitaamman ja kestävämmän muodin puolestapuhujana. Tähän mennessä olemme järjestäneet Vaatehuoltoasemia Helsingissä Roskalavapaviljongilla, Helsingin yliopiston ympäristöviikolla sekä Tiedekulman Käsitelmä-luennoilla. Ensi keväänä osallistumme Vaatevallankumoukseen 24.4.2015, ja tekeillä on koulumateriaalia tehtävineen Vaatevallankumoukseen osallistumisesta ja vaateteollisuuden ongelmista. Muitakin uusia kuvioita suunnitellaan. Pysykäähän kuulolla!

- - - -

Lisätietoa:

facebook.com/korjaussarja

fashionrevolution.org

Vaatehuoltoasemalla korjaantuvat myös tennarit!
Vaateteollisuuden ongelmat kiinnostavat ja puhuttavat.
Logo Iina Tainiola