Kulttuurit kohtaavat ommellen

Teksti ja kuvat Stina Berger-Eirola

Käsityö on kansainvälinen kieli. Sen avulla opetellaan myös suomen kieltä ja torutaan koti-ikävää.

Pääkaupunkiseudun työväenopistoissa on jo kymmenisen vuotta pyörinyt Suomessa asuville ulkomaalaisille ompelukursseja. Aluksi kurssit olivat osa maahanmuuttajien kotouttamisprosessia.

Nykyään suuri osa oppilaista on naisia, jotka asuvat enemmän tai vähemmän väliaikaisesti Suomessa miehensä työn takia. Jotkut ovat aina harrastaneet käsitöitä ja haluavat jatkaa tätä myös Suomessa, toiset taas ovat täysin aloittelijoita, mutta haluavat kovasti oppia ja samalla tutustua uusiin ihmisiin.

 

Käsitöitä ja ruokakulttuuria

Peggy Danska Helsingfors Arbiksesta muistelee, kuinka hän 90-luvulla aloitti maahanmuuttajille suunnattuja ompelukursseja, joihin muun muassa osallistui kolmen sukupolven somalinaisia. Nuoremmat auttoivat vanhempia ja vanhempia arvostettiin. Siinä asiassa voisimme oppia heiltä. Sitten Peggy opetti Quilting for foreigners -kurssia, ja nykyään Arbis tarjoaa Textile craft -kurssia ulkomaalaistaustaisille.

Myös Helsingin työväenopistossa on vastaavia kokemuksia. Mia Porter on opettanut Kulttuurit kohtaavat ommellen -kurssia viisi vuotta. Nyt kurssin nimi on Easy sewing, mukavasti ommellen.

– Kurssi on jaettu kahteen osaan niin, että suomalaisia pääsee ilmoittautumaan vain 6 ja ulkomaalaisia 6. Näin tasapaino säilyy, Miia kertoo. 
– Ulkomaalaiset ovat usein hyvin koulutettuja ja tulevat joka puolelta maailmaa. Kurssi toimii muuten hyvin samalla lailla kuin muutkin ompelukurssit. Kaikkien tavoitteena on oppia ompelemaan, ja kurssilaiset ovat usein hyvin uppoutuneita töihinsä, hän kuvailee.
– Pyrin puhumaan suomea kaikille, jotka vähänkin osaavat. Yhteiset tuokiot pidän sillä kielellä, jota kaikki ymmärtävät (mieluiten suomi), tai tarvittaessa molemmilla kielillä. Opetusmonisteina pyrin käyttämään sellaisia, joissa on selkeät kuvat. Teksti on suomeksi ja käyn sen läpi niiden kanssa, jotka haluavat kääntää sen englanniksi, Miia selittää menetelmäänsä.
–Toisinaan pyydän jotain kertomaan yhteisesti maansa erilaisista traditioista, tai jos mahdollista, käsityöperinteistä. Viimeisellä kurssikerralla järjestämme nyyttärit, jolloin opiskelijat tuovat pöytään jotain omasta maastaan. Silloin keskustelemme paljon muun muassa eri maiden ruokakulttuurista. Sitä odotamme kaikki innolla, Miia kertoo.

 

Tekstiilejä häistä hautajaisiin

Olen vetänyt maahanmuuttajille suunnattuja käsityökursseja Espoon työväenopistossa jo usean vuoden ajan. Nyt oppilaat tulevat Aasiasta, Euroopasta ja Etelä-Amerikasta.

Ding aloitti kurssin tammikuussa, kun hän oli asunut Suomessa vasta pari kuukautta. Hän muutti Pekingistä Lontooseen opiskelemaan graafista suunnittelua ja tapasi siellä suomalaisen pojan. Nyt he asuvat Espoossa. Ding haaveilee oman yrityksen perustamisesta, jossa hän voisi toteuttaa taiteellisia lahjojaan. Pimeän ja kylmän talven aikana koti-ikävä kyllä iski, ja kiinalaisia ystäviä ja ruokia tuli ikävä.

Dingin äiti on opettanut häntä ompelemaan ja kutomaan, mutta koulussa ei ollut käsitöitä. Ding on jo ehtinyt käydä monella työväenopiston käsityökurssilla, vaikka kieliongelmia joskus on ollut. Seuraavaksi on vuorossa neulahuovutuskurssi.

Jessica tuli Suomeen Nicaraguasta kaksi vuotta sitten miehensä työn vuoksi. Jessica on isosta kahdeksanlapsisesta perheestä, jossa äiti ompeli kaikki heidän vaatteensa. Jessicakin oppi ompelemaan polkukoneella.

Koulussa ei opetettu käsitöitä, vaan oli askartelua ja taideprojekteja. Nyt hän haluaa oppia tekemään vaatteita itselleen ja lapsilleen sekä ompelemaan kodin tekstiilejä. Kurssilla hän on ommellut kauniin pyöreän liinan rimpsureunalla. Kotimaastaan hän kaipaa perhettään ja nicaragualaista ruokaa.

Vaikka naiset ovat taustaltaan hyvin erilaisia, käsityö yhdistää. Eri maiden käsityöperinteistä löytyy aina puheenaihe. Siinä sitten käsitellään häät, synnytykset ja hautajaisetkin, koska niihin aina liittyy vaatteita ja tekstiilejä kulttuurista riippumatta.

 

Kirjoittaja työskentelee suunnittelijaopettajana Espoon työväenopistossa.

Ding Kiinasta
Jessica Nicaraguasta