Käsitöitä miniatyyrikoossa

Teksti Jaana Pakarinen, Kuva Victoria and Albert Museum, London

Käsin ommeltuja vaatteita, nyplättyjä pitsejä, taidokkaita kirjailuja ja käsin tehtyjä huonekaluja kolmen sadan vuoden takaa. Jo sellaisenaan niin vanhat pitsit ja käsin kudotut kankaat olisivat hienoa katseltavaa, mutta kun kaikki on tehty vielä aivan miniatyyrikoossa, ei voi kuin hämmästellä. Turussa, Aboa Vetus & Ars Nova -museossa on huhtikuuhun asti esillä 12 valtavaa nukkekotia, jotka ovat lainassa Lontoon Victoria and Albert Museum of Childhoodin kokoelmista. Vanhimmat nukkekodeista ovat 1700-luvun alusta.

1900-luvulle asti kaikki nukkekotien esineet tehtiin käsin, ja yhdessä nukkekodissa saattoi olla yli 300 pikkuruista yksityiskohtaista esinettä. Esimerkiksi 1890-luvun Amy Milesin nukkekoti on lähes puolitoista metriä korkea ja neljä ja puoli metriä syvä. Jokaisella sen nukella on päällään käsin tehdyt viktoriaaniset vaatteet kaikkine röyhelöineen. Parin sentin kokoisesta karttapallosta löytyy kaikki maailman maat ja pikkuruinen pajukorikin on käsin punottu. Voi vain kuvitella kauanko nukkekotia on työstetty, kun jo yhden esineen valmistukseen on varmasti kulunut tuntikausia aikaa.

Paitsi että nukkekodit esittelevät hienoa käsityötaitoa, niiden kautta saa historiallista tietoa brittiläisestä asumiskulttuurista 1700-luvulta tähän päivään saakka. Nukkekodit on sijoitettu kronologisesti ja niiden ja oheistekstejen kautta käsitellään niin palveluskunnan asumisjärjestelyjä 1700-luvulla, teollistumisen aikaa kuin kerrostalojen yleistymistä 1960-luvulla. Uusin nukkekodeista on 2000-luvulta ja esittelee postmodernia rakentamiskulttuuria. 

Lisäksi jokaisen nukkekodin asukkaille on luotu tarinat, jotka voi itse kuunnella (englanniksi) nukkekotien nappeja painelemalla. Suomeksi samat tarinat löytyvät luettavina versioina. Nukkekotinäyttelyn lisäksi kannattaa ehdottomasti poiketa Aboa Vetus -museon Turun keskiaikaisilla raunioilla, jotka on kaivettu esiin museokorttelin alta!

- - - -

NUKKEKOTEJA Lontoon Victoria and Albert Museum of Childhoodin kokoelmista 10.4.2016. saakka.

Aboa Vetus & Ars Nova, Turku

Aboa Vetus & Ars Nova -museossa on esillä muun muassa tämä englantilainen Amy Milesin talo 1890-luvulta.