Pääkirjoitus 1/17

 

Perinteiden äärellä

 

Kansallispuvut, karjalanpiirakat ja Kalevala. Avantouinti, juhannuskokko ja muumimukit. Mitä kaikkea on suomalaisuus? Tätä varmasti pohtii moni tänä vuonna, kun vietetään Suomen satavuotisjuhlia. Itse sain uudenlaista näkökulmaa pohdinnoilleni käydessäni hiljattain Tartossa ja siellä Viron upouudessa kansallismuseossa (s.14).

Museovierailu herätti miettimään sitä, miten kansallinen identiteetti luodaan. Kansallinen identiteetti kun ei ole äidinmaidossa perittävä sisäsyntyinen juttu, vaan kulttuuri ja media luovat käsitystämme kansallisuudesta koko ajan. Suomessa kansallista henkeä heräteltiin erityisesti itsenäisyytemme alkuvuosina kansallismaisemia, Kalevalan tarinoita ja kansallispukuja ihannoimalla. Hämmentävää oli, että Viron kansallismuseossa naapurikansan tarina näytti hyvin tutulta: taulujen kansallismaisemat olisivat voineet olla Suomesta ja Kalevipoeg-tarinoissa seikkailivat Väinämöiset ja Ilmariset – aivan kuten meidän Kalevalassa.

Museossa esillä ollut Uralin kansat -näyttely osoitti vielä, miten lähellä esimerkiksi kieli ja tavat ovat toisistaan kaikilla sukulaiskansoillamme – jossain vaiheessa olemme kaikki olleet samaa kansaa, jotka vain ovat lähteneet kehittymään omiin suuntiinsa. Suomalaisuus ei siis ole muista kansoista erillistä, eikä vain yhdenlaista, vaan jokainen meistä luo kansallisuutta koko ajan. Suomalaisuus kehittyy jatkuvasti ja nykyisin esimerkiksi hevimusiikki on suomalaisempaa kuin kanteleen soitto.

Vaikka suomalaisuus kehittyy, perinteet silti pysyvät. Perinteitä kannattaakin vaalia erityisesti nyt juhlavuonna. Yhteen hienoimmista suomalaisista perinteistä kuuluu tietenkin myös koulukäsityö ja se, että jokaisella suomalaisella on peruskoulusta päästyään hallussa peruskäsityötaidot virkkaamisesta sahaamiseen. Villasukkien neulominen on jo itsessään suomalaisten perinteiden vaalimista. Mutta jos satavuotiasta Suomea haluaa käsityötunnilla vielä enemmänkin juhlistaa, kannattaa kurkata uutta juttusarjamme sivulla kaksitoista. Sieltä löytyy suomalaisuuden inspiroimia vinkkejä koulun käsityöprojekteihin juhlavuoden aikana!

 

Hyvää juhlavuotta!


Jaana