Pääkirjoitus

Juuret ja siivet

Usein kootessani lehteen tulevia juttuja, huomaan, että vaikka jutuille ei varsinaisesti ole valittu mitään teemaa, tietyt aiheet toistuvat sattumalta jutusta toiseen. Tällä kertaa tämän lehden jutuissa näkyvät toisaalta käsityön perinteet, toisaalta taas käsityön uudet tuulet, erityisesti uusista ideoista ammentavilla käsityöyrittäjillä.

Käsityön perinteitä selvästi nykyisin arvostetaan. Anna Kouhia kirjoittaa jutussaan, miten perinteisten käsityötekniikoiden kurssit ovat eri opistoilla koko ajan suositumpia (s. 28). Perinteiden arvostus näkyy myös niin saamelaisten perinnekäsitöistä (s. 5) kuin marien kansallispuvuista (s. 24) kertovissa jutuissakin.

Toisaalta vaikka perinteitä arvostetaan, käsityö ei tietenkään nykyisin ole pelkkää kansallispuvun ompelua tai ristipistojen tekoa. Uudet käsityöyrittäjät ovat rohkeita ja löytävät käsitöistä jotain ihan uutta. Tässä lehdessä heistä esitellään muotivaatteiden kaavoja myyvän Named-yrityksen sisarukset (s. 18), sekä Katja Meriläinen, joka on lanseeraamassa uudenlaista käsityön näyteikkunaa nettiin (s. 15).

Mielestäni parhaimmillaan käsityö yhdistääkin uutta ja vanhaa. Jos elämään tarvitaan juuret ja siivet, käsityöhön tarvitaan sekä perinteitä että uusia ideoita. Hyvä esimerkki uuden ja vanhan onnistuneesta yhdistämisestä on Soja Murron kansallispukuaiheinen blogi, joka on myöskin esitelty tässä lehdessä (s. 14).

Perinteistä joulua ja uudenlaista tulevaa vuotta!

Jaana