pääkirjoitus

Lempivaatteita ja kansallispukuja

Oletko joskus omistanut lempivaatteen, jota ei raaski heittää roskiin, vaikka vaattessa olisi enemmän reikää kuin kangasta? Tai muistako, miten lapsuuden röyhelömekko sai olon tuntumaan prinsessalta, ja ihan ensimmäisissä farkuissa kouluun astellessa olo tuntui vähintään kaksi vuotta vanhemmalta kuin edellispäivänä? Vaatteet harvoin ovat vain vartalon verhoamiseen tarkoitettuja kankaan kappaleita, vaan ne kantavat mukanaan henkilökohtaisia merkityksiä, muistoja, ja toimivat identiteetin ilmaisijoina.

Vaatteet jos mitkä myös symboloivat tiettyjä aikakausia. Vai mikä kuvaisi paremmin 1980-lukua kuin olkatoppaukset, salihousut ja neonväriset hikipannat? Jo vanhojen vaatteiden näkeminen voi aiheuttaa nostalgisen tunteen, ja tuoda aikakauden lähelle, kuten Marille kävi Kuopiossa parhaillaan olevassa Piretta-näyttelyssä (s. 18).

1800-luvun lopulla suomalaista identiteettiä rakennettiin ja vahvistettiin monin tavoin. Tässä yhtenä välineenä toimi erityisesti kansallispuvut. Nykyään kansallispukuja yhä arvostetaan, mutta niiden käyttö on moninaistunut. Nyt suosittua on puvun sekakäyttö yhdessä nykyvaatteiden kanssa, mistä voit lukea sivuilta 8 ja 24. Sekakäyttö kertoo toisaalta perinteiden arvostuksesta, toisaalta myös siitä, että koko suomalaisuus käsitteenä on laajentunut. Ei ole enää yhtenäiskulttuuria, jossa jokainen suomalainen nainen haluaisi pukeutua samalla tavalla ja ilmaista siten suomalaista identiteeettiä; nykypäivänä vaatteella halutaan myös erottua ja tuoda esiin omaa henkilökohtaista identiteettiä.

Paitsi nostalgiaa ja identiteetin ilmaisua, moni ei ehkä ole ajattelut, että vaatteet voivat kertoa myös globalisaatiosta, insinööriajattelusta tai jopa tasa-arvosta. Suomalaisessa suunnittelussa ”sukupuoli ja varallisuus on haluttu häivyttää ja niinpä on syntynyt Tasaraitaa, farkkuja ja tuulipukuja” Mari kirjoittaa sivulla 22. Jos vaatteiden kantamat merkitykset kiehtovat laajemminkin, kannattaakin suunnata katsomaan Designmuseon Suomimuodin antologia -näyttelyä, jossa pukeutumisen merkityksiä pääsee pohtimaan laajemminkin.

 

Jaana