PaaPii design

 

Trikoon taikamaailmassa – Anniina Isokankaan PaaPii Design yhdistää leikin ja luovuuden

 

 

Keltaista, turkoosia, vihreää ja mustaa, tupsuja, tunikoita, nukkuvia siilejä ja hempeitä pupusia. Tässä iloisessa taikamaailmassa, värikkäiden kangaspinojen keskellä, työskentelee kokkolalainen käsityöyrittäjä Anniina Isokangas. Isokankaan yritys, PaaPii Design, tunnetaan sympaattisista pehmoleluistaan sekä värikkäistä kankaistaan ja lastenvaatteistaan. Kankaiden kuoseissa ystävälliset eläinhahmot, kuten Siiri, Hippu, Raksu ja Marjanallet, leikkivät luonnossa sieniperheen ja kukkapupujen kanssa. Kontrastia nallejen naurulle ja leikille luovat huolellisesti väripalettiin sointuvat yksiväriset ja graafisen geometriset trikookankaat.

Isokankaan kädenjälkenä syntyneet printit ovat tuoneet iloa monen lapsiperheen arkeen jo vuodesta 2011, jolloin muotoilijataustainen Isokangas perusti PaaPii-bloginsa innoittamana saman nimisen yrityksen. Yrityksen ensimmäisiä myyntituotteita olivat Isokankaan itse suunnittelemat ja valmistamat pehmolelut. Monesta käsityöyrityksestä poiketen PaaPii on alusta asti ollut sekä valmiita käsityötuotteita että käsityömateriaalia myyvä yritys, sillä jo ensimmäisten pehmolelujen oheen kehitettiin ompelupakkaus käsityön harrastajille.

– PaaPii on syntynyt käsin tekemisen himosta, ja haluan antaa myös muille tilaa kokea käsityön iloa, Isokangas tuumaa.

Yhä edelleen sekä itse tekevät että valmiita tuotteita ostavat ovat molemmat tärkeitä PaaPiille ja Isokankaalle.

– Moni käsityöyrittäjä tuntuu pelkäävän sitä, että harrastajat kopioivat heidän ideoitaan ja valmistavat tuotteen sitten itse. Itse ajattelen, että voin tarjota molemmille kohderyhmille jotain, hän sanoo.

Söpöä sekä simppeliä

Vuosien saatossa PaaPiin tuotteet ovat monipuolistuneet ja myyntiartikkeleita on tullut lisää.  Monet ensimmäisten kuosien hahmoista, kuten Siiri-siili ja Raksu-koira, ovat eläneet jo pitkään mukana PaaPiin kuosien tarinoissa.

– Kenties juuri lapsenomaisten eläinhahmojeni vuoksi tyyliäni on kuvattu hellyyttäväksi ja tunteelliseksi. PaaPiissa on silti myös pelkistetty, simppeli puoli, joka myös yhtä lailla kuvaa minua ja tyyliäni suunnittelijana, kuvailee Isokangas.

Tämä on helppo uskoa mustaan trikooseen pukeutuneesta, mustahiuksisesta naisesta, jonka olemus huokuu samaa rauhaisuutta ja iloa kuin hänen hahmonsakin. Paapii samoin kuin Isokangaskin on helposti lähestyttävyyttä, ystävällinen ja taatusti lasten mieleen.

Vuoden nuori yrittäjä

Anniina Isokankaan PaaPii on kasvanut käsityöblogista menestyväksi liikeyritykseksi isoin harppauksin. Kasvun kivijalkana on ollut tuoteperheen tarinan kehittyminen. Tällä hetkellä PaaPii tuottaa useita kangas- ja vaatemallistoja vuodessa. Mallistot nojaavat ekologisuuteen, eettisyyteen ja lähituotantoon sekä yhtenäiseen väripalettiin ja toisiinsa yhdisteltäviin kuoseihin.

Viime vuonna Isokangas palkittiin vuoden nuorena yrittäjänä. Palkinto on kenelle tahansa yrittäjälle suuri kunnianosoitus, mutta taitokulttuurin ja käsityöosaamisen kannalta merkittävää on myös sen kohdistuminen naisvaltaiselle tekstiili- ja vaatetusalalle, jossa erityisesti käsityötoimintaan nojaava yritystoiminta on usein hyvin pienimuotoista.

– Ehkä PaaPii on menestynyt, koska olen uskonut itseeni ja uskaltanut ottaa riskialttiita kasvun askeleita, pohtii Isokangas.

Kaavoja lapsille

Onnistuneen brändin rakentamisen sekä monipuolisen asiakaspohjan lisäksi Isokankaan valtti on ollut se, että hän on kuunnellut paitsi sydäntään, myös asiakkaitaan.

– Huomasin, että asiakkaat kyselivät yhä enemmän lastenvaatteiden kaavoja. Moni tuntui toivovan ohjeita ja neuvoja ihan perusjuttujen toteuttamiseen, hän kertoo.

Yksittäisten kaavojen tuotteistamisidea kehittyi kaavakirjaksi, jonka Isokangas toteutti yhdessä yrityksessä mallimestarina toimivan Paula Isopahkalan kanssa. Tammen kustantama PaaPiin kaavakirja lapsille julkaistiin alkuvuonna 2017. Kirja tarjoaa ompeluohjeita ja ideoita käsityön harrastajille.

– Tavoitteena oli toteuttaa teos, josta löytyisi lapsen vaatekaappiin lähes kaikki tarpeellinen ompeluohjeineen yksissä kansissa, Isokangas kertoo.

Asiakkaiden kommentteihin vastaaminen ja palautteen saaminen auttaa Isokangasta jaksamaan hektisen arjen keskellä.  

– Joskus kuulen kommentteja asiakkailta, jotka ovat ostaneet aivan ensimmäisiä PaaPiin tuotteita, tai törmään netissä kuviin tuotteista, joiden valmistus on jo lopetettu. On hellyyttävää nähdä lapsilla unikaverina tällainen vanha pehmolelu, myöntää Isokangas nauraen.

– Omasta lapsuudestani muistan niitä itselleni silloin tärkeitä leluja. On hienoa, että voin olla omien tuotteitteni muodossa läsnä jonkun lapsen arjessa, luomassa hänelle uusia muistoja, jotka ehkä kantavan samalla tavoin aikuisuuteen asti, hän toteaa.

 

PaaPiin kaavakirja lapsille keskittyy nimensä mukaisesti tarjoamaan ohjeita ja vinkkejä lastenvaatteiden ompeluun.

Kirjan kaavat on koottu PaaPii Designin omien peruskaavojen pohjalta. Selkeät, vaiheittain etenevät ohjeet opastavat toteutuksessa aina materiaalien valinnasta ja esikäsittelystä huolelliseen toteutukseen.

Kokeneemmalle ompelijalle teos tarjoaa myös ideoita vaatteiden yksityiskohtien variointiin. Mukana on myös kaksi mekon kaavaa aikuisille.

 

PaaPiin kaavakirja lapsille

PaaPii Design / Anniina Isokangas ja Paula Isopahkala

Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2017

ISBN: 978-951-319-391-1

 

TEKSTI JA KUVAT ANNA KOUHIA