Perinnekäsityön kursseja luonnon helmassa

 

Perinnekäsityön kursseja luonnonhelmassa

Moni käsityönopettaja kaipaa virkistystä ja rentoutumista työn ohelle. Kurssikeskus Tarvo tarjoaa perinnekäsityön kursseja ihanissa puitteissa Helsingin Munkkiniemessä. Näillä kursseilla saa rentoutumisen lisäksi kehitettyä omaa ammatillista osaamistaan ja ideoita ihan peruskouluunkin. Kävin tutustumassa kuuden tunnin mittaiseen Kalannahan muokkaus -kurssiin.

Aikoinaan tekstiilisuunnittelija Ritu Kokkola leikkeli lehdestä kuvia poikansa kanssa ja teki aarrekarttaa paikasta, jossa olisi kiva asua. Aarrekartta näytti liian hienolta ollakseen totta ja sitä ärsytti katsoa kodin seinällä. Kuitenkin kuutisen vuotta sitten Ritu löysi ränsistyneen huvilan Munkkiniemestä, Tarvosta ja alkoi kysellä paikan perään. Omistaja halusi vuokrata paikan Ritun perheelle ja siitä alkoi suuritöinen kunnostusprojekti.

Ritu Kokkola valmistui tekstiilisuunnittelijaksi vuonna 1998 ja perusti heti Sirinä Design-yrityksen. Päämateriaalina hänellä oli nokkonen ja hän keskittyi vaatteiden valmistukseen. Pitkään hänellä oli liiketila Helsingin Kruununhaassa, mutta pitkän harkinnan ja intuitioon luottamisen jälkeen Ritu raaski luopua toimitilastaan ja siirtyi Tarvoon. Nyt kurssikeskus on ollut toiminnassa nelisen vuotta ja Ritu keskittyy kurssikeskukseen ja paikan kehittämiseen. Parhaillaan suunnitteilla on toiminnan laajentamista taideterapiaan.

Kolmisen vuotta sitten Ritulla oli kaksi tekstiilialan harjoittelijaa, Anna Minkkinen ja Noora Nevia, jotka houkuttelivat kokeilemaan kalannahan muokkaamista. Kehittämistyö vei vuosia kokeilemista ja viisaiden päiden yhteenlyömistä. Ritu kehuu kolmikon mahtavaa yhteistyötä, jossa jokaisella on omat vahvuusalueensa ja yhdessä päästään hienoihin tuloksiin.

Anna toteaa, että ekologiset materiaalit ovat hyvä vaihtoehto, vaikka ajattelisikin työskentelyä kaupallisuus edellä. Ekologinen prosessi voi kuulostaa vaikealta, mutta sitä se ei välttämättä ole. Jos haluaa toimia oikeasti ekologisesti, tärkeintä on ryhtyä rohkeasti toimeen ja kokeilla. Esimerkiksi yhdessä alan kirjassa todetaan, etteivät kasvivärit tartu kalannahkaan, mutta Tarvossapa on todistettu, että hyvin tarttuu ja pysyy. Näillä naisilla karvat nousee pystyyn, kun he kuulevat myrkyistä ja kaikista suoja-aineista, siksi Kurssikeskus Tarvossa kaikki tehdään mahdollisimman ekologisesti. Esimerkiksi parkitsemisaineita voi periaatteessa syödä.

Kalannahan muokkaus-kurssilla lähdettiin parkittujen kalannahkojen inspiroimina ulos työskentelemään. Kylmästä vedestä poimittiin yksitellen kalannahkoja, joista puhdistettiin ensin sisäpuoli ja sitten suomustettiin. Lämmin vesi ja suora auringon paahde saavat Annan ja Ritun mukaan nahan pilalle, ja ovat harvoja kalannahan parkitsemisen kompastuskiviä. Pesun jälkeen nahka maalattiin luonnonvärein tai upotettiin väriliemeen. Tämän jälkeen vuorossa oli nahan parkitseminen rasvaparkilla. Nahat annettiin kuivua seuraavaan päivään ja sen jälkeen vuorossa oli nahkojen pesu. Lopuksi koppuroita kalannahkoja pehmitetään nahkamaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Ritun Kurssikeskus tarjoaa kursseja niin nokkosen käsittelyyn, kasvivärjäykseen, saippuan valmistukseen ja kaikkeen siltä väliltä. Yhdistävänä tekijänä on ekologisuus ja käsillä tekeminen. Suosittelen lämpimästi, niin ideoiden saamiseksi omaan opetukseen kuin terapiaksi arjen kiireissä.

 

TEKSTI JA KUVAT LIISA VUOLAS

Luonnonväreillä värjättyjä nahkoja värjäytymässä.
Ritu hämmentämässä puunkuorikeitosta Tarvon kurssikeskuksen edessä.
Parkittua lohennahkaa.