Punomo.fi käsityönopetuksen tukena

Punomo.fi käsityöopetuksen tukena

 

 

Tuttu Punomo.fi on uudistunut ja sivustolle on saatu Wordpress-pohjainen julkaisuympäristö. Parhaillaan on menossa suururakka, kun kaikki yli 12 000 julkaisua tehdään uusiksi uuteen sivustoon. Työvaiheen aikainen osoite on punomo.npn.fi.

Ammatissaan Punomoa käyttävien tulee hankkia sivuston opetuslisenssi. Lisenssikäyttäjät saavat käyttäjä- ja julkaisijaoikeudet, he voivat perustaa blogeja opetustaan varten ja he pääsevät hyödyntämään opettajamateriaaleja. Tätä osiota jatkossa kasvatetaan merkittävästi. Julkaisijaoikeuksia voivat opettajien lisäksi saada myös käsityöharrastajat tai -yrittäjät.

Uudistuksessa myös sivuston ilme yhdenmukaistuu kun kaikki julkaisut tulevat samanlaisiin ”raameihin”. Samalla korjataan katkenneita linkkejä, virheitä ja vanhentuneita tietoja. Suuri tekninen parannus on se, että haku on nyt todella tehokas vanhaan verrattuna.

WordPress-ohjelmassa julkaisuvälineet ovat sisäänrakennettuina. Et tarvitse erillistä editoria tai tiedostojen siirto-ohjelmaa. Helppo tapa saada materiaalejaan esille on myös pdf-tiedostojen julkaiseminen. Silloin koostat aineistosi ensin tekstinkäsittelyohjelmalla, tallennat pdf-muotoon ja viet sivustoon tai omaan blogiisi.

Perusopetuksen uusi OPS tuo hyvin esille käsityöprosessin kaikki vaiheet. Tässä esimerkkejä miten Punomo-sivusto voi olla niissä mukana:

1. Ideointi

Ideoiden herättelemiseksi oppilaat voivat surffailla Punomon sivuilla ja tehdä hakuja. Tutkia voi myös eri koulujen oppilastöitä. Valmistustekniikoihin voi tutustua helposti ja peilata niiden vaativuutta omaan osaamistasoonsa.

2. Suunnittelu

Punomosta löytyy niin suunnittelun perusteita ja -menetelmiä, kuviosuunnittelua, ornamentiikkaa, pukeutumis-, sisustus- ja teknistä suunnittelua kuin työjärjestyksen ja toteutuksen suunnittelua ja suunnittelutehtäviä. punomo.npn.fi/kategoria/suunnittelu  

3. Tekeminen

Punomossa on vaihe vaiheelta eteneviä ohjeita valtava määrä. Erityisesti tekniikoiden oppimisessa ja kertaamisessa opettaja saa Punomosta apuopettajan jonka parissa oppilas voi opiskella omatoimisesti. punomo.npn.fi/kategoria/tekniikat

4. Arviointi

Oppilaiden itse- ja vertaisarviointiin sekä tuotteen ja prosessin arviointiin löytyy myös apua.

Näkyvyyttä käsityölle

Opettaja voi luoda omia blogiympäristöjään Punomoon. Blogiasetuksista voi määritellä, ketkä sisältöjä pääsevät lukemaan. Blogeja voi perustaa jokaiselle ryhmälle tai oppilaalle omansa, niin että sen näkevät ja sitä käyttävät vain oppilas ja opettaja sekä esimerkiksi vanhemmat. Kannattaa myös muistaa, että kirjallisten kotitehtävien palautuksillekin blogi käy mainiosti. Julkinen blogi verkossa on käsityön näyteikkuna ulos maailmalle!

Kun jaat osaamistasi, teet hyvän työn kollegoillesi ja koko käsityölle! Käsityön suuri rikkaus on monipuolisuudessa ja jatkuvassa uudistumisessa. Yksinään on työlästä pysyä mukana kehityksessä mutta yhdessä jakamalla onnistuu. Löydät omatkin julkaisusi helposti Punomosta ja säästyt verkon tai omien tallenteidesi penkomiselta.

Perusopetuksen OPS edellyttää, että tieto- ja viestintätekniikka, TVT on mukana opetuksessa ja oppimisessa. Punomon kautta TVT on luontevalla tavalla osana käsityön opetusta.

 

Julkaisemiseen apua saa Punomon toimitukselta: tuki@punomo.fi.

 

Opettajalle vinkeiksi lukuisia TVT:n opetustilanne-esimerkkejä löydät osoitteesta:

punomo.npn.fi/kategoria/tvt-kasityossa  

 

Ohjeita julkaisijoille ja bloggaajille:

punomo.npn.fi/kategoria/julkaisuohjeita 

 

TEKSTI JA KUVAT PIRJO SINERVO, KÄSITYÖ VERKOSSA RY/PUNOMO.FI/PIRJO.SINERVO (at)PUNOMO.FI

Punomon Wordpressin omilla välineillä tehty julkaisu. Tekijä on Katri Arohonka.