Tekstiiliopettaja ja tekijänoikeus

Teksti: Helka Lehti

Ethän sinä vain kuulu niihin opettajiin, jotka kopioivat kuvia netistä huoletta omaan diaesitykseensä ja julkaisevat verkossa oppilaiden töitä ilman lupaa? Kuulostaako tekijänoikeus jo sanana luotaantyöntävän tylsältä? Tekijänoikeuksien ymmärtäminen ja kunnioittaminen kuuluu opettajan ammattitaitoon! Tekstiiliopettajan työssä on haasteensa, sillä työohjeiden, kuvien ja videoiden käyttäminen on välttämätöntä. Internet on mullistanut maailmaa ja mullistaa edelleen, myös tekijänoikeuksien kannalta – pysy siis ajan tasalla!

 

Tekijänoikeus suojaa teoksia!

Perusperiaate on, että teoksen tekijällä on teokseensa taloudelliset ja moraaliset oikeudet ja hän saa yksin päättää teoksensa jakamisesta, kopioimisesta ja muokkaamisesta. Teos on teoskynnyksen ylittävä tuotos eli riittävän omaperäinen kirja, sävellys, valokuva tai muu vastaava. Selittävät piirrokset eivät yleensä ole kyllin omaperäisiä ylittääkseen teoskynnyksen, joten tekijänoikeus ei rajoita esimerkiksi vaatetusalan teknisten piirustusten käyttöä. Tekijänoikeus ei myöskään suojaa pelkkää ideaa.

 

Suojaako tekijänoikeus käsityötuotetta ja siitä tehty ohjetta?

Käsityöohje ei ole kirjallinen teos, koska se on määrämuotoinen työohje. Sen kopiointi ja levittäminen on täysin sallittua. Sama koskee ohjeeseen kuuluvia kaavakuvia, jotka ovat selittäviä piirustuksia. Valokuvia sen sijaan ei saa kopioida.

Erityisen omaperäinen käsityö voi ylittää teoskynnyksen. Käsityöteoksesta on sallittua tehdä kopio yksityiskäyttöön, ja muutaman kopion voi antaa lahjaksikin. Kopiointi laajemmin, myös muuntelemalla ohjetta, rikkoo tekijänoikeuksia. Myös käsityöteoksesta otetun valokuvan levittäminen ilman lupaa esim. verkossa on kiellettyä. Käsitöiden kohdalla teoskynnyksen ylittyminen on kuitenkin erittäin harvinaista; esimerkiksi käsityölehdissä julkaistaan tuskin koskaan teosten ohjeita. Myyntitarkoituksissa on varminta käyttää joko itse tehtyä ohjetta tai niin yleistä ohjetta, ettei sillä tehty työ ylitä teoskynnystä.

 

Mikä on CC-lisenssi?

Creative Commons (CC) on lisenssi, jonka avulla tekijä voi luopua osasta tekijänoikeuslain suomista yksinoikeuksistaan ja tarjota teoksensa helposti muiden käyttöön. Lähtökohtaisesti CC-lisenssillä julkaistua teosta saa kopioida, välittää, levittää, näyttää, muunnella ja esittää vapaasti. Halutessaan tekijä voi lisenssin lisäehdoilla rajoittaa teoksen muuntelua ja käyttöä kaupallisiin tarkoituksiin. Kaupallista toimintaa ei ole lisenssissä tarkemmin määritelty, joten on epäselvää, onko maksullinen opetus kaupallista toimintaa. Varminta on siis käyttää esimerkiksi vapaassa sivistystyössä sellaisia teoksia, joiden kohdalla myös kaupallinen käyttö on sallittu.

Oman oppimateriaalin julkaiseminen CC-lisenssillä paitsi helpottaa muiden opettajien työtä, myös mahdollistaa moninkertaisen yleisön saavuttamisen teokselle ja näin opettajan maineen kasvamisen hyvien oppimateriaalien tekijänä – tekijän nimen julkaiseminen CC-lisenssillä julkaistun teoksen esittämisen yhteydessä on aina välttämätöntä.

 

Miten löydän kuvia, joita voin käyttää oppimateriaalissani?

Opettaessasi saat näyttää teoksia, esimerkiksi kuvia, suoraan nettisivuilta ja kirjoista myös dokumenttikameran välityksellä. Jos haluat tehdä teoksesta kopion, esimerkiksi laittaa kuvan opetusmonisteeseen tai diaesitykseen, on sinulla oltava siihen tekijän lupa.

Netistä löytyy paljon kuvia, joita on luvallista käyttää jopa kaupallisiin tarkoituksiin. Googlen kuvahaussa voit haun tehtyäsi rajata sitä klikkaamalla “hammasrattaan” kuvasta tarkennettuun hakuun. Käyttöoikeudet-valinnalla voit suodattaa hakutuloksiksi vapaasti jaettavia, muokattavia ja kaupallisesti hyödynnettäviä kuvia. Flickr.com-sivustolla voit etsiä vapaasti käytettäviä kuvia klikkaamalla haun tehtyäsi “Advanced Search” ja klikkaamalla hakuehdoksi CC-lisensoidut kuvat.

On myös olemassa sivustoja, joista löytyy tuhansittain public domainina julkaistuja kuvia. Public domain tarkoittaa, että teoksia saa käyttää vapaasti myös kaupallisessa tarkoituksessa, eikä edes tekijän nimeä tarvitse mainita. Openclipart.org tarjoaa piirroskuvia vektorimuokattavassa .svg-muodossa sekä näppärässä .png-muodossa. 

Commons.wikimedia.org sisältää miljoonia kuva-, ääni- ja animaatiotiedostoja, jotka on julkaistu public domainina tai CC-lisenssillä. Erityisesti laadukkaat valokuvat tekevät vaikutuksen ja ovat hyödyllisiä moneen tarkoitukseen.

 

Saako YouTube-videoita näyttää opetuksessa?

Julkaistuja teoksia saa esittää opetuksessa, mutta tämä opettajan erityisoikeus ei koske elokuvateoksia. Lähes kaikki YouTuben videoista lasketaan elokuvateoksiksi, ja monet videot on laitettu verkkoon laittomasti teoksen tekijältä lupaa kysymättä.

YouTubesta löytyy yli neljä miljoonaa videota CC-lisenssillä: voit huoletta näyttää niitä opetuksessa ja jopa editoida omaan tarkoitukseesi sopivaksi. Hae videoita kirjoittamalla hakusanan perään “,creativecommons” (esim. knit,creativecommons). Tarkista videon tiedoista, että lisenssi on kunnossa.

Jos oikeuksien haltija ei ole käyttänyt julkaisussa lisenssiä ja luvan kysyminen olisi liian työlästä on järjen käyttö sallittua: onko teoksen esittämisestä enemmän haittaa vai hyötyä oikeuksien haltijalle? Esimerkiksi yrityksen tekemän opetusvideon esittäminen opetustilanteessa tuo taloudellista hyötyä todennäköisesti ennemmin yritykselle kuin opettajalle.

 

- - - -

Päivitä tietämyksesi tekijänoikeuksien saralla!

Tekijänoikeuksista opettamisessa on tarjolla paljon tietoa sekä painettuna että verkossa. Tarmo Toikkasen ja Ville Oksasen Opettajan tekijänoikeusopas (2011) on kattava ja helppolukuinen teos, jonka pitäisi löytyä jokaisen opettajan kirjahyllystä. Kirjaan liittyy myös nettisivu (www.opettajantekijanoikeus.fi), johon päivittyy viikottain uutta tietoa. 

Sivustolta www.operight.fi löytyy hyvää perustietoa aiheesta, kysymyksiä ja vastauksia, esimerkkitapauksia sekä 10 kysymyksen testi, jossa voit testata tietämyksesi!

www.kopiraitti.fi on Kopioston ja opetus- ja kulttuuriministeriön tuottama tekijänoikeusopas, josta löytyy koulumaailmassa usein esiin tulevia kysymyksiä vastauksineen.

Tämän artikkelin on oikolukenut tekijänoikeuksien asiantuntija Tarmo Toikkanen.

Tämä kuva on julkaistu commons.wikimedia.org-sivustolla public domain -lisenssillä. Kuvan ottaja on siis luopunut kaikista tekijänoikeuksistaan kuvaan, joten se on laillista julkaista esimerkiksi tässä lehdessä.
Kuva: KateMonkey, Flickr, CC BY.
Lisää tietoa Tarmo Toikkasen ja Ville Oksasen Opettajan tekijänoikeusopaasta (2011). Kansikuvan julkaisuun oppaan esittelyn yhteydessä on annettu lupa oppaan verkkosivuilla: www.opettajantekijanoikeus.fi. Lisäksi lain mukaan tuotearvostelussa saa käyttää tuotteen kuvaa.
Creative Commons -lisenssi antaa luvan teosten käyttämiseen. Lisätietoa creativecommons.org-sivustolta. Logon käyttö on luvallista CC-lisenssejä käsiteltäessä.