Tilauskankaita omalla kuosilla

Teksti Mari Salovaara, kuvat Stoff-Schmie.de

Kankaanpainanta on hauskaa, mutta ihan kaikkea ei pysty käsityönä toteuttamaan. Yksilöllinen kangas monimutkaisemmallakin kuosilla on mahdollista tilata digitulosteena print-on-demand -palvelusta.

Perusidea on, että asiakas lataa haluamansa kuvan palveluun, jossa se tulostetaan kankaalle ja postitetaan asiakkaalle. Kuva voi olla valokuva, käsin piirretty ja skannattu tai digitaalisesti luotu. Kankaalle voi tulostaa yksittäisen kuvan tai luoda jatkuvia pintoja. Sommittelu- ja muita kuviin liittyviä ohjeita löytyy palvelujen sivuilta. Joissakin palveluissa, esimerkiksi saksalaisessa Stoff-Schmie.dessä, on jopa oma sommitteluohjelma.

Pohjakankaan saa valita itse. Yleensä valikoimissa on ainakin eri laatuisia puuvilloja. Joistakin paikoista löytyy myös pellavaa, silkkiä, viskoosia ja polyesteriä. Erikoisemmilla kangaslaaduilla saattaa olla viiden tai kymmenen metrin minimitilaus, mutta yleensä kangasta voi tilata haluamansa määrän. Pienetkin määrät ovat mahdollisia, alkaen 20x20 cm:n tilkusta! 

Kriittistä digitulostamisessa on värien saaminen oikeaksi: tietokoneen ruudulla värit näyttävät erilaisilta kuin kankaalle tulostettuna. Myös kankaan materiaali ja laatu vaikuttaa. Joistakin palveluista saa tulostaa värimäärittelyä varten värikartan, jossa on väreille tarkat CMYK- tai RGB-arvot. Värikartan voi tilata myös erilaisille kankaille tulostettuna. Tämä on tietysti paras vaihtoehto, mutta maksullinen. Myös omasta printistä voi tilata mallipalan. Tämä onkin suositeltavaa ennen suuren kangasmäärän tilaamista. Palveluista saa hyvät ja tarkat ohjeet, jotta kaikki onnistuisi. Vastuu värien määrittelystä ja tarkastamisesta on kuitenkin asiakkaan.

Kankaiden hinta vaihtelee pohjakankaan laadun mukaan, mutta keskimäärin se on noin 25-35€/metri. Yhdysvalloista tilatessa kannattaa muistaa, että hintoihin lisätään verot ja tullit. Digikangas voikin tulla kalliiksi, etenkin jos haluaa ensin tilata kangasnäytteet ja värikartat: jo näistä tulee hintaa useampi kymppi. Toisaalta värikartat palvelevat useampaa ihmistä ja tilausta, ja kallista kangasta tilatessa tarve tulee puntaroitua tarkkaan. Kankaan tulostus ja toimittaminen vie viikkoja, joten kiireessä ei kannata ryhtyä tilaamaan. Jos haluat ensi kesäksi verhot tai bikinit omalla digiprintillä, kannattaa aloittaa jo suunnittelu!

Tunnetuin palvelu lienee Spoonflower, josta voi tilata omalla kuosilla kankaan lisäksi tapettia ja lahjapaperia. Täältä voi tilata myös muiden suunnittelemia kankaita tai antaa myyntiin oman printtinsä. Viikoittain on avoimia suunnittelukilpailuja, joissa saa äänestää suosikkejaan, ja parhaiten menestyneet kuosit otetaan myyntiin. Monet muutkin palvelut toimivat samalla systeemillä. Tiesitkö muuten, että Suomessa on toiminut yksi alan uranuurtajista, ainakin toistaiseksi toimintansa lopettanut Vallilan BonBon Kakku?

- - - -

 

Euroopassa:

Stoff-schmie.de

Stoffn.de

Samoz.com

Fingerprintfabric.com

 

Yhdysvalloissa:

Spoonflower.com

Fabricondemand.com

Stoff-Schmie.den kangasvalikoima on laaja.
Kankaisen värikartan tilaaminen kannattaa.