Trashionista Outi Pyy ei pelkää mitään – paitsi vähän käsityönopettajia

Teksti: Anja Aalto Kuvat: Mikko Rasila/Atena Kustannus Oy

Kaikki unelmat toteutuvat mukavuusalueen ulkopuolella – niiden toteuttaminen vaatii uskallusta ja intohimoa. Sattumat ohjaavat työn kulkua, eikä täydellisyyttä kannata tavoitella. Opettele sen sijaan näkemään epätäydellisyyden kauneus, on Outi Pyyn motto.

Iltapuku miesten nahkatakista, silkkihuivishortsit ja pörheä jakku peruukeista näyttävät hämärässä valaistuksessa tyrmäävän upeilta. Niissä on henkäys suuren maailman tyyliä. Kaikki nämä ovat Outi Pyyn yhden illan projekteja. Hän luo käytetyistä vaatteista uusia luomuksia kotinsa lattialla vauhdikkaasti – saumojen huolittelu saa jäädä, ja koriste täräytetään kiinni kuumaliimalla.

Outi Pyy on monille tuttu suositun OutsaPop Trashion -bloginsa kautta. Outilta on ilmestynyt juuri myös kirja, joka näyttää hauskasti muotilehden ja kirjan välimuodolta. Sivut ovat täynnä ennakkoluulottomia kierrätysmateriaaleista tehtyjä luomuksia, eivätkä ideat tunnu loppuvan ihan heti kesken. Hän kertoo aluksi tehneensä itselleen vaatteita kirppareilta ja kierrätyskeskuksista löytyneistä aarteista. Ihmiset kehuivat niitä ja yllyttivät tekemään nettisivuja.
  – Päädyin blogin pitäjäksi jakamaan ihmisille ideoita ja ohjeita. Kannatan avoimuuden periaatetta, ja ideoitani voi vapaasti käyttää, kertoo Pyy.
 

Ronskilla otteella

Outi Pyy sanoo olevansa keskinkertainen ompelija, kärsimätön ja vähän laiskakin. Hän ei jaksa ommella niin kuin on opetettu, vaan haluaa että vaate ei näytä virheettömältä massatuotteelta. Hänellä on kyllä takanaan käsityöalan koulutusta ja kokemusta muodin maailmasta. Vaatteista näkyykin värien ja muotojen varma hallinta, sekä ymmärrys siitä, mistä voi oikaista. Aloittelijaa hän opastaa pohtimaan ensin omaa tyyliään, jotta vaatteesta tulee itselle mieleinen.

 

"Tekstiililiima on ihan parasta kamaa ikinä!"

 

Kirjansa julkistamistilaisuudessa Outi Pyy kertoi tavastaan työskennellä. Hän sanoi ehkä vähän jännittävänsä sitä, miten käsityönopettajat ottavat kirjan vastaan. Onhan siinä käännetty päälaelleen monta asiaa: saumoja ei aina huolitella, suora ommel kelpaa kaikkeen ompeluun, materiaaleja yhdistellään ennakkoluulottomasti, ja Outin omin sanoin:
  – Tekstiililiima on ihan parasta kamaa ikinä, se kestää 60 asteen pesunkin!

Olemassa olevat käsityökirjat hän tyrmää; ne ovat liian tylsiä. Hän kaipaa ronskia ja luovaa otetta. Kierrätysvaatteen uudistamiseksi ei hänen mukaansa kelpaa se, että vaihdetaan vähän nappeja. Materiaalien pitää muuttua tunnistamattomiksi jotta ne näyttävät hyvältä taas. Siksi hän pilkkookin 80-luvun neuleet paloiksi ja kokoaa ne uudelleen aivan eri tavalla. 

Värit ovat Pyyn mukaan ensiarvoisen tärkeitä, jotta asukokonaisuus näyttää hyvältä. Ideat ja inspiraation hän löytää milloin mistäkin, mutta soveltaa myös catvalkeilla nähtyä omiin kustomointeihinsa.

 

Laadukkaita materiaaleja kierrättäen

Outi Pyy pitää kierrättämistä tärkeänä, ja se on hänen asukokonaisuuksiensa lähtökohta. Hän ei käytä uutta materiaalia, vaan valitsee kirppareiden ja kierrätyskeskusten rekeiltä mielenkiintoisia materiaaleja ja värejä. Tärkeää on laatu, sillä hyvän materiaalin voi käyttää moneen kertaan. Kirpputorien tulevaisuus huolestuttaa häntä, sillä tällä menolla niitä ei kohta enää ole. Huonoista materiaaleista valmistetut vaatteet eivät kestä useampaan kertaan käyttöä, vaan niistä tulee roskaa jo ensimmäisen pesun jälkeen. Kestävästä vaatehuollosta hän puhuu kuin käsityönopettaja ainakin; poista tahrat, pese harvemmin, tuuleta, suosi hyviä materiaaleja, korjaa ja huolla.

Outi Pyyn tapa työskennellä haastaa, provosoi ja herättää kysymään. Voiko kulkea omia polkujaan ja tehdä juuri niin, kuin itsestä parhaalta tuntuu? Meidän opettajien pitää kannustaa oppilaitamme tähän, se johtaa uuteen. Kysynkin Outi Pyyltä, olisiko hän valmis tulemaan oppilaitoksiin vierailemaan.
  – Totta kai mielellään, jos vain uskalletaan ottaa vastaan! Hän naurahtaa.

- - - -

Blogi: www.outsapop.com

Vasta ilmestyneen kirjan selkeät kuvasarjat antavat ideoita ja opastavat tee-se-itse -kustomointeihin.
Outi Pyy muotoilee metallisista vetoketjuista kaulusmaista korua. Hän neuvoo tarkastelemaan saatavilla olevaa materiaalia mieluummin sen ominaisuuksien kuin alkuperäisen funktion mukaan.
Huippusuunnittelijoilta voi huoletta ottaa vaikutteita, sillä trashionissa lopputuloksesta tulee kuitenkin aina tekijänsä näköinen. Siinä piileekin kierrätyskäsitöiden voima.