Liittokokousuutisia ja Vuoden käsityönopettajan valinta

1.11.2020

Vuoden käsityönopettajaksi Johanna Säilä

Liittokokouksen päätteeksi julkistettiin vuoden käsityönopettaja. Johanna Säilä opettaa Turussa, Puolalan koulussa 3-9 luokkien käsityötä. Johannaa ehdotettiin vuoden käsityönopettajaksi sanoin:

-Johanna on käsityön asialla niin mieleltään kuin sydämeltään! Hän on empaattinen kaikille kanssaihmisilleen, hän jakaa omaa osaamistaan oma-aloitteisesti ja pyyteettömästi. Hän on opetuksen kehittäjien eturivissä laajalla asiantuntemuksellaan, idearikkaudellaan kuin myös oppikirjatyöllään.

Johannan julkaisutyö on jatkunut vuosia. Johannalla on oma Youtube-kanava, jolta löytyy mm. videoita tekstiilikuiduista. Hän on aktiivinen Punomo.fi oppimateriaalien julkaisija. 

Johannan oppilaiden töihin ja käsityön opiskeluun kautta vuosien pääsee tutustumaan Puolalan käsityö -sivustossa. Monipuoliset verkkotaidot ovat Johannalla halussa ja niitä hän hyödyntää opetustyössään, mm. arvioinneissa ja raportoinneissa.

Johanna Säilä on ollut laatimassa paikallisia käsityön perusopetuksen opetussuunnitelmia, hän on julkaisut opettajille materiaalia opetussuunnitelmatyöhön ja hän on kouluttanut käsityönopettajia niin Turun seudulla kuin myös Käsityö verkossa ry:n webinaareissa valtakunnallisestikin uuden opetussuunnitelman käyttöönottovaiheessa.

Johanna Säilä on oman yhtenäiskoulun käsityönopettajan työnsä lisäksi kantanut ja kantaa edelleen vastuuta myös ammatillisessa järjestötyössä. Hän on toiminut Turun seudun tekstiiliopettajat ry:n puheenjohtajana vuodesta 2015 eteenpäin. Tekstiiliopettajaliiton hallituksessa Johanna on toiminut vuosina 2013-2016.

Johanna on yksi PS-kustannuksen oppikirjakirjailijoista. Häneltä, yhteistyössä Riitta Huovilan, Tiia Hintsan ja Riitta Raution kanssa, ovat ilmestyneet edelleen ajanmukaiset eli OPS2014:n mukaiset teokset Kirja käsityöstä - Luokkien 1‑7 käsityönopetus ja Kirja käsityöstä ‑ kaava‑arkkipaketti.

Onnea Johanna!Uutisia liittokokouksesta

Liittokokous järjestettiin etäkokouksena
Kuluvana vuonna Syyspäivät oli tarkoitus järjestää Lahdessa Kätevä ja tekevä -messujen yhteydessä teemalla Vintagesta virtuaaliin. Messujen peruuntumisen ja koronaepidemian kiihtymisen johdosta myös Syyspäivät peruttiin. Kiitos kaikille Lahden paikallisyhdistyksessä, olitte suunnitelleet ja valmistelleet mielenkiintoiset ja tapahtuman täyteiset messut!


Liittokokous järjestettiin etäyhteyden avulla. Osallistujia oli 42 ja 12 jäsenyhdistyksen äänet olivat edustettuna. Liiton toimintavuosi 2019 oli täynnä muutoksia ja yllätyksiä, ja se aiheutti kokouksessa 
aktiivista keskustelua ja herätti kysymyksiä.

Ilmainen opiskelijajäsenyys ja sähköinen jäsenlehti
Kokouksessa vahvistettiin ehdotus, jonka mukaan opiskelijajäsenyys on jatkossa ilmainen. Koska liiton lehti on tehnyt useana vuonna taloudellista tappiota, hallitus oli valmistellut kaksi vaihtoehtoa lehden tulevaisuudelle. Budjetissaan hallitus esitti vaihtoehtoa, jossa kaksi lehden numeroa toimitettaisiin sähköisenä sekä vaihtoehtoa jäsenmaksun nostamiseksi. Kokouksessa nousi kuitenkin esiin uusi vaihtoehto täysin sähköisestä jäsenlehdestä, mikä sai selkeästi eniten kannatusta. Sähköinen lehti nähtiin myös ekologisena ratkaisuna. Jatkossa Tekstiiliopettaja-lehti kilahtaa siis postiluukun sijasta sähköpostiisi.

Ansiomerkin saajat vuonna 2020
Pronssisen ansiomerkin tänä vuonna saivat Nina Pakkala ja Saila Leivonen Lahden seudun tekstiiliopettajista. Molemmat ovat toimineet ansiokkaasti alueensa yhdistyksen puheenjohtajina ja toiminnan primus motoreina. Onnea Nina ja Saila!

Täysilukuinen hallitus
Vuonna 2021 liiton hallituksen muodostavat kahdeksan varsinaista jäsentä sekä kolme varajäsentä.
Puheenjohtajana jatkaa Minna Hankala-Vuorinen Tampereen seudun tekstiiliopettajista.

Varsinaiset jäsenet
Heli Lehtelä: Tampereen seudun tekstiiliopettajat
Marjo Malinen: Helsingin seudun tekstiiliopettajat
Annamari Pyöriä: Helsingin seudun tekstiiliopettajat
Iina Ruuskanen: Helsingin seudun tekstiiliopettajat
Tiina Torvinen: Käsitys
Tanja Töyrylä-Kannisto: Tampereen seudun tekstiiliopettajat
Anu Vartiainen: Etelä-Hämeen tekstiiliopettajat
Johanna Wahlberg: Oulun seudun tekstiiliopettajat

Varajäsenet
Nina Pakkala: Lahden seudun tekstiiliopettajat
Auli Saarinen: Helsingin seudun tekstiiliopettajat
Piritta Peltomäki: TK-kilta

Liiton tavoitteet 2021-2023
Liittokokouksessa myös julkistettiin liiton tavoitteet tulevalle 
kolmelle toimintavuodelle. Voit käydä tutustumassa tavoitteisiin 
yksityiskohtaisemmin liiton verkkosivuilla. 
https://www.tekstiiliopettajaliitto.fi/uutiset/liiton-tavoitteet-2021-2023/