Vuoden käsityönopettaja on Jaana Marttila - Kunniamaininta korona-ajan opetuksesta Minna Lindqvistille

3.10.2021

Tekstiiliopettajaliitto TOL ry on valinnut vuoden 2021 käsityönopettajaksi Jaana Marttilan

Jaana Marttila on työskennellyt Tammerkosken lukion tekstiilityön sekä matematiikan opettajana vuodesta 2012 ja sitä ennen Kaarilan koulussa. Jaana oli mukana luomassa Tammerkosken lukion valtakunnallista kuvataiteen ja designin erityistehtävää, jossa käsityölle vakiintui oma paikkansa Tammerkosken lukion kuvataiteen rinnalle.

Virkansa puolesta Jaana on ollut rohkea aktiivi niin paikallisella kuin valtakunnallisella tasolla kehittämässä käsityötä toisen asteen nuorisolle. Jaana oli kehittämässä kansallisessa Opetushallituksen hankkeessa mallia, jossa lukio toimii seudullisesti käsityöosaamisen tunnistajana, jotta saadaan Pirkanmaalle käsityön pohjakursseja ja edellytyksiä käsityön lukiodiplomikurssille. 

Lukiodiplomikurssi järjestetään edelleen yhteistyössä käsityön taiteen perusopetusta järjestävän, seudullisesti toimivan Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän kanssa. Näin lukiodiplomityö mahdollistuu Pirkanmaalla, vaikkei omassa lukiossa käsityökursseja tarjottaisikaan.

Jaanan vahvuus on verkostoituminen ja innostuminen monenlaisista asioista. Somekuvista voi löytää Jaanan juontamassa Museokeskus Vapriikin tapahtumapäivän muotinäytöstä, avaamassa näyttelyä Sampolan Luomusgalleriasta, tuottamassa Auno- ja Mauri Riuttu säätiön Tekemisen merkitys seminaaria tai hänet voi löytää Taito Pirkanmaa ry:n johtokunnan kuvakavalkadista. Yhteistyö yhdistysten, yrittäjien, kollegojen ja taitajien kanssa on hänelle luonnollinen tapa laajentaa opiskelijoiden oppimisympäristöä ja kytkeä lukion käsityö osaksi ympäröivää yhteiskuntaa 

Jaanan käsityöläisyys jatkuu työpäivän jälkeen oman kylän, Narvan nuorisoseuran tapahtumissa tai partiotapahtumissa käsityöpajoina ja vastuullisen käsityön craftivistinä. Oma pukeutuminen ja käsitöillä, niin tuotteilla kuin tapahtumilla, näkyminen ja edelleen vaikuttaminen on Jaanan tapa toimia käsityön keinoin. Kotona Vesilahdella omien lampaiden kanssa touhuilu, kasvimaa ja liikkuminen luonnossa pitävät Jaanan sormet ja varpaat sopivasti mullassa.Minna Lindqvistille kunniamaininta korona-ajan opetuksesta 

Poikkeusajat kuormittivat opettajia ennennäkemättömällä tavalla. Tästä syystä Tekstiiliopettajaliitto on halunnut tuoda näkyville myös työtä, joka on pakottanut venymään ja luovimaan aineessa, joka ei suoraan taivu ruudun läpi opetettavaksi. Kunniamainninan korona-aikana ansioituneesta ja innostavasta käsityönopetuksesta saa Minna Lindqvist Lahden seudun tekstiiliopettajista.

Minna on sisäistänyt opetussuunnitelman tavoitteet esimerkillisesti ja tuonut niitä järjestelmällisesti näkyväksi  niin lähi- kuin etäopetuksessa. Hän suunnitteli aktivoivia ja osallistavia etäopetustehtäviä monipuolisesti ja innovatiiviesti eri luokka-asteille ylä- ja alakoulussa.  Minna toi oppilaiden töitä aktiivisesti näkyväksi sosiaalisessa mediassa Taitoa ja tyyliä Tiirismaalta Facebook-tilillään sekä tiirismaacrafs Instagram-tilillään.

Tällä hetkellä Minna opettaa Qatarissa kansainvälisessä Suomi-koulussa. Kiitokset Minnalle kollegiaalisesta inspiraatiosta poikkeusaikana!

Minna Lindqvist ja hänen suunnittelemiaan tehtäviä käsityön etäopetukseen. Kuva: Minna Lindqvist