Syyspäivät 2019 Helsinki

Vuoden 2019 syyspäivät järjestettiin Helsingissä 28. - 29.9.2019 teemalla "Taitoja tulevaisuuteen"

Päiville osallistui yli kaksisataa kasvatusalan ammattilaista

Ohjelma:

Pienet tekijöinä – käsityö- ja teknologiakasvatusta esi- ja alkuopetuksessa, Kaiju Kangas
Innoplay-hankkeessa toteutettuja monialaisia projekteja, joissa eskarit ja ykköset hyödynsivät sekä digitaalista että perinteistä teknologiaa.

Käsityö tiedon luomisen tukena, Henna Lahti
Käsityötieteessä tutkitaan ja kehitetään uudenlaista opintojaksoa, jossa tutustutaan erilaisiin tapoihin syventää tieteellistä ajattelua materialisoinnin avulla.

Rohkeutta ja uskallusta keksintöprojekteista,  Kati Sormunen
Keksintöprojekteilla voidaan tukea laaja-alaisesti sekä oppimista eri oppiaineissa että oppimiskyvyiltää erilaisia oppilaita. Puheenvuorossa esitellään oppilaiden kokemuksia sellaisissa keksintöprojekteissa, joissa on osaamistasoltaan hyvin erilaisia oppijoita.

Käsityöoppiaine uuden opetussuunnitelman aikakaudella, Antti Hilmola ja Manne Kallio
Tutkimuksessa tarkastellaan, kuinka käsityön opetusta toteutetaan uuden opetussuunnitelman aikakaudella, ja miten oppiaineen suosio on kehittynyt ratkaisujen myötä

Yhteisöllinen keksiminen, Sini Riikonen
Yhteisöllisen keksimisen kautta opitaan uutta luovan ajattelun taitoja konkreettisen tuotesuunnittelun kautta.

Työ, elämä ja ihminen, Petri Rajaniemi
https://twitter.com/petrirajaniemi?lang=fi   
Petri tarkastelee maailmaa laajalla kaarella, yhdestä ihmisestä globaaliin kuvaan, tästä hetkestä menneeseen ja tulevaan. Tehtävänä on auttaa arjenkeskellä näkemään metsää puilta ja katsoa päivän teemaa laajemmassa kontekstissa. Tavoitteena on löytää päivän aiheesta jotain sellaista sanottavaa, mitä ei sano kukaan muu. Syyspäivillä luupin alle otetaan Suomi, koulutus, työ ja elämä.





Pajatyöskentelyä

  • Portfolio käsityön opetuksen ytimessä, Auli Saarinen
  • Ohjelmoinnin alkeita, Laura Lehtonen ja Hanna Gunst
  • Lasertyöstöpaja, Inkscape & Edulaser - Ketjureaktiokone, Heikki Pullo

  • Robotiikkaa LEGOilla / FIRST LEGO League, Markku Leino
  • Ideoi, kokeile, jaa eteenpäin! Pilvi Ahtinen, Sonja Löfström, Iina Volotinen
  • Tunnehahmot — tunnetaitoja käsityön keinoin, Reespu Raittila
  • Pedagoginen pakohuone-työpaja, Iina Mähönen, Viivi Vertanen
  • Making a multi material souvenir, Timo Nikitin
  • RT-korttipaja ja konekohtainen riskien arviointi, Janne Marjamaa, Jari Poikolainen
  • Yhteisopettajuus: Käsityönopetuksen pelastus vai uusi kivi kenkään?, Tellervo Härkki,

Iltajuhla Akava-talolla

Vuoden käsityönopettajaksi 2019 valittiin Jaana Inki Tampereen seudun tekstiiliopettajista ja vuoden tekniseksi opettajaksi 2019 Hannu Hämäläinen Helsingin paikalliskillassa, HTAO r.y:stä.

Iltajuhlassa liitto palkitsi myös aktiivisia jäseniään.

Hopeinen ansiomerkki: Sari Tuominen Satakunnan tekstiiliopettajista.
Pronssinen ansiomerkki: Satu Grönman, Anne-Mari Marjamäki, Laura Tolvanen ja Leena Töykkälä Satakunnan tekstiiliopettajista. Marjo Malinen, Hanna Pylvänäinen, Iina Ruuskanen ja Auli Saarinen Helsingin seudun tekstiiliopettajista.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Sunnuntai 29.9.2019

Tekstiiliopettajaliitto TOL ry:n vuosikokous, Radisson Blue Royal, Runeberginkatu 2

Vierailut

Mannerheim-museo

Suomen marsalkka, vapaaherra Gustaf Mannerheim (1867-1951) asui Kaivopuistossa sijaitsevassa huvilassa vuosina 1924-51. Huvila on vuodesta 1951 toiminut hänen elämäänsä ja Suomen historiaa esittelevänä museona. Koti on säilytetty alkuperäisessä asussaan lukuun ottamatta muutamaa huonetta, jotka on muutettu näyttelytiloiksi.

Oodi-kirjasto

Helsingin keskustakirjasto Oodi on elävä kohtaamispaikka Kansalaistorilla, aivan Helsingin sydämessä. Oodi on yksi Helsingin kaupunginkirjaston 37 toimipisteestä ja osa Helmet-kirjastoverkkoa.

Aalto-yliopisto, Otaniemen kampus

Muotoilun laitos ja Chemarts. Muotoilun laitoksella voi opiskella muotoilua, muotia, yhteissuunnittelua, muotoilujohtamista ja kestävää kehitystä. CHEMARTS on pitkäaikainen strateginen yhteistyö kahden Aalto-yliopiston koulun, kemian tekniikan koulun (CHEM) ja taiteiden, suunnittelun ja arkkitehtuurin koulun (ARTS) välillä. Koulut yhdistivät voimansa löytääkseen uusia tapoja puun ja selluloosan valjastamiseksi. Ajatuksena on tutkia edistyneiden selluloosa-aineiden suorituskykyä ja suunnittelua innovatiivisiin käyttötarkoituksiin.

Pii Poon LEGO-rakennustapahtuma Messukeskuksessa (max. 30 osallistujaa)

Suuri LEGO-rakennustapahtuma Pii Poo järjestetään Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtumassa voi ihastella LEGO-näyttelyitä, rakennella suurilla System- ja Duplo-alueilla, osallistua LEGO-kaupungin rakentamiseen, tehdä LEGO-ostoksia ja tutustua LEGO-robotiikkaan.