
Ilmaisua, muotoilua, teknologiaa!
Käsityönopetus on monimuotoista niin prosessien kuin lopputuotostenkin suhteen. Käsityötä opetetaan muotoilun, ilmaisun ja teknologian näkökulmista. Opetus on oppilaan luovuutta tukevaa, tutkivaa, kokeilevaa ja ongelmalähtöistä. Konkreettisten tuotteiden lisäksi tehdään teoksia ja erilaisia tempauksia. Käsityönopetus ei ole valmiin mallin mukaan tekemistä vaan kaikessa tekemisessä on aina ideoinnin, suunnittelun, valmistuksen ja arvioinnin vaiheet.
Yksilön oppimisen rinnalla yhtä tärkeänä on käsityön sosiaalinen ulottuvuus. Erilaiset yhteistoiminnalliset ja pelilliset kokonaisuudet ovat yhä useamman opettajan vakio-ohjelmistossa. Leimallista yleissivistävälle käsityönopetukselle on siis moninaisuus ja laaja-alaisuus. Yksittäiset tekniikat nivoutuvat ilmiölähtöisiksi kokonaisuuksiksi, jossa oppilaat ideoivat ja toteuttavat tutkien ja keksien erilaisia projekteja.
"Käsityö kasvattaa eettisiä, tiedostavia, osallistuvia sekä osaavia ja yritteliäitä kansalaisia, jotka arvostavat itseään tekijöinä ja joilla on taito käsityöilmaisuun sekä halu ylläpitää ja kehittää käsityökulttuuria"
Käsityö ei ole maailmasta irrallista toimintaa vaan opetus linkittyy aina kiinteästi ympäröivään maailmaan. Näkökulmia opetuskokonaisuuksiin otetaan esimerkiksi muotoilusta ja rakennetusta ympäristöstä, paikallishistoriasta, oppilaiden omista kiinnostuksen kohteista tai vaikkapa maailman tapahtumista. Käsityön avulla oppii kestävää elämäntapaa.
Nykypäivän käsityönopetus edellyttääkin opettajalta laaja-alaista pedagogista osaamista, kykyä ottaa erilaisia oppijoita huomioon ja järjestää jokaiselle oppilaalle mielekkäitä, omaa ymmärrystä ja taitotasoa kehittäviä oppimistehtäviä yhteisten teemojen sisälle. Tuntien suunnittelu ja valmistelu vievätkin opettajalta yhä enemmän aikaa. On myös siedettävä epävarmuutta, joka ilmiölähtöiseen opetukseen väistämättäkin sisältyy. Käsityönopettaja on mahdollistaja, joka rakentaa inspiroivia oppimisympäristöjä ja luo erilaisia juonellisia kokonaisuuksia.
Nykypäivän käsityönopetus tarvitsee onnistuakseen riittävät resurssit: opetettavia tunteja, nykyaikaiset tilat ja laitteet sekä pätevät opettajat. Näistä lisää edunvalvonta-osiossa.
Tutustu käsityönopetuksen arkeen
- Orimattilan yhteiskoulu, Orimattila
- Hämminkiä kässäluokassa, Hemmingin koulu, Masku
- Juhannuskylän käsityö, Tampere
- Snorts, Savonlinnan normaalikoulun tekstiilityön kuulumisia
- Kaarisillan käsityö, Kaarisillan koulu (vanha blogi)
- Kaarisillan käsityö, Pori (uusi)
- Moision kädet, Moision koulu
- Taitoa ja tekemistä, Wäinö Aaltosen koulu
- Kirkkokadun käsityöt, Kirkkokadun ylä- ja alakoululaisten käsitöitä
- MYKin lukiotekstiili Munkkiniemen yhteiskoulu
- Opistosta käsin, Helsingin työväenopisto
- Puolalan koulun käsityö, Turku
- Helsingin Normaalilyseon käsityötaivas, Helsinki
- Viikin norssin käsityöikkuna, Helsinki
Opetuksen tueksi
Opetusmateriaaleja
- Ompelukoneajokortti.pdf 261 KB
Tulosta tästä luokkaasi Suomen suosituin ajokortti - Ompelukoneajokortti!
- Trikoopipo.pdf 871 KB
Trikoopipon kaavat ja ompeluohjeet - tulostus A3-koossa
Alkuperäinen idea korjausboxista: Minna Matinlauri ja Noora Bosch. Käsityöboksin sisällön on työstänyt Tekstiiliopettajaliiton työryhmä.

Minna Hankala-Vuorinen on laatinut luettelon opetustilojen suunnittelun avuksi tekstiilityöpainotteisen käsityöluokan pientyövälineet ja materiaalit.