2018 Käsityönopettaja

Kuopion syyspäivillä julkistettiin vuoden käsityönopettajaksi Eija Seunala Lahden  ‌‍‌‍seudun tekstiiliopettajista. 

Eijalla on takanaan 17 vuoden kokemus tekstiilikäsityön opetuksesta peruskoulussa. Hän on ennakkoluulottomasti lähtenyt viime vuosina toteuttamaan käsityötä teknologiaa hyödyntäen. Vaikka perinteinen käsillä tekeminen on Eijan mukaan yhä tärkeää, uusi teknologia tarjoaa hyviä mahdollisuuksia tekstiilityön työtapoihin. Eija mielestä on tärkeää löytää uusia sisältöjä ja lähestymistapoja käsityönopetukseen.

Eijan koululla Orimattilassa tekstiilityön puolella leikataan tekstiilimateriaaleja laserilla, tulostetaan 3D-tulostimella ja valmistetaan led-valoin varustettuja tuotteita. Eija onkin kunnostautunut varsinaisena älytekstiili-mestarina ja laajentanut osaamistaan tekstiilien ja elektroniikan yhdistämisen saralla. Sen lisäksi, että hän on itse ollut hyvin kiinnostunut ja motivoitunut tästä lähestymistavasta käsitöihin, hän on saanut mahdollisuuden olla mukana täydennyskouluttamassa muita opettajia. Eijan mukaan käsityönopettajien täydennyskoulutus on ollut erityisen tärkeää, ja toisten kouluttamisen hän on kokenut hienona asiana.

Myös aito yhteisopettajuus on lähellä Eijan sydäntä. Hänestä on erityisen tärkeää, että käsityössä tekstiilityön ja teknisen työn opettajilla olisi edelleen hallussaan vahva substanssiosaaminen. Omassa koulussaan hän on kokenut, että yhteisopettajuuteen on kannustettu ja siihen on saatu koulun johdolta riittävästi resursseja.

Tunnustusta Eijalle voidaan antaa myös osallistumisesta koulunsa robotiikkajoukkueen luotsaamiseen SM-kilpailujen kautta robotiikan MM-kisoihin USA:ssa keväällä 2017. Eija oli omalla koulullaan myös yksi monialaisen luma-projekti StarTin vetäjistä yhdessä fysiikan opetuksen kanssa. Eijan yhdeksäsluokkalaiset tekstiilityön valinnaisryhmän oppilaat valmistivat valoisuuden muutoksiin reagoivan älytekstiilin koiralle. Tällä tuotteella he voittivat oman alueensa sarjan.

Eija Seunala on siis mitä hienoin ehdokas vuoden käsityönopettajaksi 2018 innovatiivisella ja nykypäivän tarpeita vastaavilla lähestymistavoillaan käsityön opetukseen. Hän on antanut paljon ajateltavaa ja eväitä muillekin opettajille koulutustensa kautta.