2021 Käsityönopettaja

Vuoden 2021 Käsityönopettaja on Jaana Marttila

Jaanan käsityöpolun pää on synnyinseudulla Ulvilassa, jossa kaikenlainen tekeminen oli perhepiirissä vahvasti läsnä. Polku jatkui opiskelujen pariin Savonlinnaan syksyllä 1993, missä matematiikka nousi toiseksi opetettavaksi aineeksi. Itäsuomesta tie johti ensin Tampereelle Norssiin ja edelleen Kaarilan käsityöpainotteiseen yläkouluun ja lukioon käsityön- ja matematiikan opettajaksi. Tampereen lukioverkkouudistuksen myötä 2012 Jaana siirtyi Kaarilan lukion ja lukiokäsityön mukana uudistuneeseen Tammerkosken lukioon. Paikkansa vakiinnuttaneen kuvataidelukion kanssa yhdistyminen vaati Jaanalta paitsi osaamista, mutta myös rohkeutta hakea tukea käsityöpiireistä laajemmin. Käsityö sanoitettiin Tammerkosken lukiossa designiksi ja Jaana oli mukana luomassa Tammerkosken lukion valtakunnallista kuvataiteen ja designin erityistehtävää, jossa käsityölle vakiintui oma paikkansa Tammerkosken lukion kuvataiteen rinnalle.

Virkansa puolesta Jaana on ollut rohkea aktiivi niin paikallisella kuin valtakunnallisella tasolla kehittämässä käsityötä toisen asteen nuorisolle. Siirtyessään peruskoulusta lukioon Jaana pakkasi mukaansa vakiintuneen kulttuurin tehdä yhteistyötä toimintaympäristössään ja nähdä käsityön oppimisympäristö laajasti. Välillä tehtävät suoritetaan Suomen kädentaidot messuilla, hankepalaverissa tai yhteistapaamisena maakunnan lukioikäisten kokoontuessa Tampereelle. Jaana oli kehittämässä kansallisessa Opetushallituksen hankkeessa mallia, jossa lukio toimii seudullisesti käsityöosaamisen tunnistajana, jotta saadaan Pirkanmaalle käsityön pohjakursseja ja edellytyksiä käsityön lukiodiplomikurssille. Lukiodiplomikurssi järjestetään edelleen yhteistyössä käsityön taiteen perusopetusta järjestävän, seudullisesti toimivan Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän kanssa. Näin lukiodiplomityö mahdollistuu Pirkanmaalla, vaikkei omassa lukiossa käsityökursseja tarjottaisikaan.

Jaanan vahvuus on verkostoituminen ja innostuminen monenlaisista asioista. Somekuvista voi löytää Jaanan juontamassa Museokeskus Vapriikin tapahtumapäivän muotinäytöstä, avaamassa näyttelyä Sampolan Luomusgalleriasta, tuottamassa Auno- ja Mauri Riuttu säätiön Tekemisen merkitys seminaaria tai hänet voi löytää Taito Pirkanmaa ry:n johtokunnan kuvakavalkadista. Yhteistyö yhdistysten, yrittäjien, kollegojen ja taitajien kanssa on hänelle luonnollinen tapa laajentaa opiskelijoiden oppimisympäristöä ja kytkeä lukion käsityö osaksi ympäröivää yhteiskuntaa 

Jaanan käsityöläisyys jatkuu työpäivän jälkeen oman kylän nuorisoseuran tapahtumissa tai partiotapahtumissa käsityöpajoina ja vastuullisen käsityön craftivistinä. Oma pukeutuminen ja käsitöillä, niin tuotteilla kuin tapahtumilla, näkyminen ja edelleen vaikuttaminen on Jaanan tapa toimia käsityön keinoin. Kotona omien lampaiden kanssa touhuilu, kasvimaa ja liikkuminen luonnossa pitävät Jaanan sormet ja varpaat sopivasti mullassa.