2019 Käsityönopettaja

Vuoden 2019 Käsityönopettaja on Jaana Inki


Valmistuttuaan Helsingin yliopistosta 1987 (KM, tekstiilityönopettaja) Jaana on täydentänyt ja jatkanut opintojaan monipuolisesti. Hän on suorittanut opetusharjoittelun ohjaamisen täydennyskoulutusohjelman 1988-1989, kasvatus- ja opetusalan ammatillisen erikoistumisohjelman 1996-1998 ja luokanopettajan monialaiset opinnot 2007-2008.  
Valmistumisensa jälkeen Jaana on työskennellyt Hämeenlinnan normaalikoulussa (1987-2012) tekstiilityön opettajana, opetusharjoittelun ohjaajana ja luokanopettajien kouluttajana. Vuodesta 2013 lähtien hän on opettanut Tampereen yliopiston normaalikoulun alaluokilla.


Jaana on opiskellut aktiivisesti töiden ohessa. Oma kiinnostus moniin tekstiilialan tehtäviin on saanut Jaanan kouluttautumaan stylistiksi (pukeutumisneuvojaksi), stailaajaksi (sisustus) sekä yrittäjäksi. Jaanalla onkin ollut vuodesta 2012 ollut oma yritys Nättinä – sinä ja koti. (www.nattinasinajakoti.fi). 


Jaana osallistui 2016 Käsityö verkossa ry:n Multisidoksia ja Somesaranoita – käsityötä suunnittelusta käsin kurssille. Jaana on suorittanut myös 2017-2018 Turun yliopiston VäKä-koulutuksen (välineitä käsityön opetukseen) kaikki neljä opetuskokonaisuutta ja positiivisen pedagogiikan, elämäntaitojen ja laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen opettajankoulutuksen.  Viime vuonna Jaana on suorittanut Suomen Mielenterveysseuran Mielenterveyden ensiapu -kussin ja Ahlmannin ammattiopiston Stand up -kurssin. Positiivisen pedagogiikan osaamistaan hän haluaa jakaa sekä oppilaille omilla tunneillaan että opettajille järjestämällä koulutusta aiheesta. 


Sanavalmis ja kantaa ottava Jaana on koko työuransa ajan ollut aktiivinen myös yhdistystoiminnassa. Hän on toiminut Hämeenlinnan opettajien ammattiyhdistyksessä sihteerinä ja hallituksen jäsenenä, Hämeenlinnan normaalikoulun varaluottamusmiehenä yksitoista vuotta, Etelä-Hämeen tekstiiliopettajissa myös hallituksessa, sihteerinä ja puheenjohtajana viisi vuotta, Suomen harjoittelukoulujen opettajien yhdistyksessä hallituksessa seitsemän vuotta, Tekstiiliopettajaliiton hallituksessa seitsemän vuotta ja sen puheenjohtajana kaksi vuotta. Näiden luottamustoimien kautta Jaana on ollut monessa mukana ja vaikuttanut opettajien asioihin vahvasti.


Jaana on aktiivinen, idearikas, toimelias ja aina tyylikäs tekstiilityön opetuksen asiantuntija ja käsityön puolestapuhuja. Monipuolinen osaaja, kokeileva Jaana ei säästele itseään kun käsityö tarvitsee asioiden edistäjää ja uudistajaa. Jaanan kiinnostus ja innostus uusiin asioihin on elämäntapa, uudet koulutukset odottavat jo ensi syksynä tarmokasta opiskelijaa!

Jaana Inki