Hallitus 2021 esittäytyy

2.1.2021

Hallituksen jäsenet

Vuonna 2021 Tekstiiliopettajaliiton  hallitus muodostuu seuraavista henkilöistä.

Puheenjohtaja:

 • Minna Hankala-Vuorinen, Tampereen seudun tekstiiliopettajat ry.

Varapuheenjohtajat: 

 • Annamari Pyöriä, Helsingin seudunkäsityönpettajat ry.
 • Iina Ruuskanen, Helsingin seudun käsityönopettajat ry.

Varsinaiset jäsenet:

 • Heli Lehtelä, Tampereen seudun tekstiiliopettajat ry
 • Marjo Malinen, Helsingin seudun käsityönopettajat ry.
 • Tiina Torvinen, Käsitys ry.
 • Tanja Töyrylä-Kannisto, Tampereen seudun tekstiiliopettajat ry.
 • Anu Vartiainen, Etelä-Hämeen tekstiiliopettajat ry.
 • Johanna Wahlberg, Oulun seudun tekstiiliopettajat ry.

Varajäsenet:

 • Piritta Peltomäki, TK-kilta
 • Nina Pakkala, Lahden seudun tekstiiliopettajat ry.
 • Auli Saarinen, Helsingin seudun käsityönopettajat ry.

Lue lisää toimikuntien kokoonpanosta ja niiden toiminnasta.

Minna Hankala-Vuorinen

Työskentelen tekstiilityön ja terveystiedon aineenopettajana Sääksjärven yhtenäiskoulussa Lempäälässä ja toimin kolmatta vuotta myös vararehtorina. Ensi syksynä siirryn opettajaksi Lempäälään valmistuvaan uuteen yläkouluun. Minulla on monen vuoden kokemus myös teknisen työn opettamisesta sekä käsityöyrittäjyydestä.

Olen viidettä vuotta Tekstiiliopettajaliiton hallituksessa, joista kaksi varapuheenjohtajana ja nyt kolmas vuosi puheenjohtajana. Pidän tärkeänä käsityöoppiaineen aseman vahvistamisen eteen tehtävää työtä, opettajien työllisyystilanteen parantamista sekä verkostoitumista käsityöalan eri toimijoiden kanssa. Hallitustyötä teen intohimoisesti ja työtunteja laskematta. Tämä onnistuu hyvin nykyisessä elämäntilanteessani ja se on samalla myös harrastus. Erityisen palkitsevaksi sen tekee asiantuntevat, osaavat ja mukavat hallituskumppanit!


Heli Lehtelä

Olen Heli Lehtelä Tampereelta. Opetan käsityötä ja musiikkia Lielahden koulussa, niin ylä- kuin alakoululaisille. TOL:n hallitukseen tulin valituksi uutena jäsenenä, mutta järjestötyö on tuttua jo pitkältä ajalta melko monipuolisesti. Toivottavasti kohtaamme tulevissa tapahtumissa. Kuulisin silloin mielelläni, mitä työssäsi ja alueellasi tapahtuu.


Marjo Malinen

Olen TOL:n hallituksessa melko tuore, mutta paikallistasolla pitkään Helsingin seudun hallituksessa pyörinyt. Aikanaan nykyisen opetussuunnitelman tullessa tietoisuuteen, omaa ahdistusta lievittääkseni kiinnostuin paikallistason hallitustyöskentelystä. Sittemmin uusi OPS ei tuntunutkaan niin pahalta, kun sai vertaistukea ja uusia näkemyksiä sen toteuttamiseen.

Valmistuin tekstiilityönopettajaksi vuonna 2000, ja myös pukuompelijan tutkinto löytyy takataskusta.  Olen pyrkinyt aktiivisesti laajentamaan oman näkemykseni lisäksi osaamistani ja ennen kaikkea ymmärrystäni käsityön laajalla saralla erilaisten koulutusten avulla.  

Olen työskennellyt Ressun peruskoulussa käsityönopettajana vuodesta 2003. Tänä aikana koulustamme on tullut kansainvälistä IB-ohjelmaa toteuttava koulu. Päätoimen ohella työskentelen myös Helsingin työväenopistossa, jossa olen opettanut vaatetusta valmistumisestani lähtien. Vapaa-ajalla ompelu kuuluu suosikkiharrastuksiini joogan, patikoinnin ja golfin ohella.

Olen kokenut TOL:n toiminnassa mukana olemisen todella mielekkääksi tavaksi vaikuttaa omaan työkenttään. Olen saanut vuonna 2020 olla mukana monessa erilaisessa ajankohtaisessa toiminnassa mm. kasvomaskiprojektissa ja Käsityökiertueen 2021 suunnittelussa. Mitähän vuosi 2021 tuo tullessaan?


Nina Pakkala

Olen yläkoulun opettaja Lahdessa. Tällä hetkellä saan opettaa vähän käsitöitä, joiden lisäksi opetettavina aineinani on kieliä ja arjen taitoja. 

Nautin erilaisten käsitöiden tekemisestä. Viimeisimpänä puhteena kotona on ollut kissan kiipeilypuun nikkarointi aidosta rungosta. Lisäksi puikoilla roikkuu kudin jos toinenkin.

Hallitustyöskentelyssä aloitan toisen kauteni varajäsenenä. Työskentely on ollut antoisaa ja sen avulla olen pysynyt ajan hermolla. Jatkan mielelläni työskentelyä hyvässä porukassa. 


Piritta Peltomäki

Hei, olen Piritta Peltomäki, kolmannen vuoden käsityöaineenopettajaopiskelija Raumalta, sivuaineena opiskelen kuvataidekasvatusta ja erityispedagogiikkaa. Hallitus toiminnassa olen nyt mukana toista vuotta varajäsenenä, järjestötoimikunnassa sekä edunvalvonnassa, muu hallitus kokemus tulee Raumalla toimivasta ainejärjestöstämme TK-Killasta, jossa olen mukana kolmatta kautta. Tänä vuonna kirjoitan pro-seminaari työtäni aiheesta käsityöaineenopettajien työuupumuksen tunteen kokeminen kentällä.


Annamari Pyöriä

Olen Annamari Pyöriä, taitoaineopettaja Vihdistä. Opetan käsitöitä paikallisessa kansalaisopistossa. Opetukseni koostuu tällä hetkellä taiteen perusopetuksen kursseista lapsille ja aikuisille, erikoistekniikkakursseista, seniorikursseista sekä vaatetuksen monipuolisista kaavoitus- ja ompelukursseista. Opetuksessani pyrin vahvasti tuomaan mukaan suunnittelua, kokeilua sekä teoreettista näkökulmaa. Tärkeää on myös opiskelijan oman työn arviointi ja arvostus.

Aloitan nyt kolmannen vuoteni Tekstiiliopettajaliiton hallituksessa. Liiton toimintaan pyrin tuomaan aikuisopetuksen näkökulmaa ja muistutusta siitä, että Suomessa on paljon käsityönopettajia, jotka työskentelevät peruskoulun ulkopuolella.  Mukavaa käsityön täyteistä vuotta 2021! 


Iina Ruuskanen

Olen kulttuurintutkija ja käsityönopettaja Keravalta. Olen opettanut pari viimeistä vuotta Järvenpäässä peruskoulussa, josta jäin hiljattain perhevapaalle. Käsityönopetuksessa minua kiinnostaa erityisesti suunnittelun opettaminen. 

Aloitin Tekstiiliopettajaliiton hallituksessa vuonna 2016 varajäsenenä, joten nyt sääntöjemme mukaan alkaa toistaiseksi viimeinen toimintavuoteni. Hallituksessa työskentely on ollut antoisaa etenkin hienojen hallitustovereiden ansiosta! Ennen valmistumistani käsityönopetuksessa tapahtui valtavasti muutoksia ja pidän tärkeänä, että olen saanut olla mukana kaikki nämä vuodet vaikuttamassa oppiaineen statukseen. Töitä riittää edelleen.

Auli Saarinen

Toimin Helsingissä Aurinkolahden peruskoulussa käsityönopettajana. Opevuosia on takana yli kaksikymmentä ja opiskeluvuosia perus- ja jatko-opiskelijana hiukan vähemmän. Loppusuoralla olevassa väistöskirjassani tutkin ePortfolion pedagogisia ulottuvuuksia. Olen myös ruotsin kielen opettaja ja innokas koulun kehittäjä mm. arvioinnin osalta asiantuntijaopettajana. Paikallisyhdistyksen toiminnassa olen aiemmin ollut hallituksessa ja nyt aloitin Tol:n hallituksessa varajäsenenä.Tiina Torvinen

Olen Tiina Torvinen Lahdesta ja opiskelen kasvatus- ja käsityötiedettä Helsingin yliopistossa. Opintoni ovat edenneet maisterivaiheeseen ja pro gradun aiheen pohdinta alkaa olla pian ajankohtainen. Käsityöt ovat osa minua. En ole kuitenkaan yhden tai muutaman tekniikan osaaja vaan tutkin, kokeilen ja harjoittelen jatkuvasti uutta. Viime aikoina mielenkiintoni on kohdistunut erityisesti siihen, miten digitalisaatio vaikuttaa käsitöiden tekemiseen ja itse käsin tehtyyn lopputulokseen.


Tanja Töyrylä-Kannisto

Tällä hetkellä työskentelen Sääksjärven koulussa Lempäälässä. Opetan luokanopettajan työn lisäksi tekstiilikäsitöitä 4-6.-luokkalaisille oppilaille. Opetustyön lisäksi olen mukana Special Olympics toiminnassa taitoluisteluvalmentajana.


Anu Vartiainen

Olen hämeenlinnalainen tekstiilityönooettaja. Työskentelen Hämeenlinnan yhteiskoulussa ja saan opettaa oppilaita kolmannelta luokalta yhdeksänteen luokkaan asti. Työvuosia on kertynyt jo yli kaksikymmentä. Innostun usein ja helposti opettajuudesta ja oppilaiden ideoista sekä kaikenlaisista yhteisprojekteista. 
Olen ollut mukana paikallisyhdistyksessä useita vuosia hallituksen jäsenenä sekä puheenjohtajana. Nyt on alkamassa toinen vuosi TOL:n hallituksessa ja koulutustoimikunnassa.

Johanna Wahlberg

Olen käsityönopettaja ja luokanopettaja Oulusta, vaikka työskentelenkin Kempeleessä suuressa yhtenäiskoulussa. Tällä hetkellä työskentelen 6.luokalla luokanopettajana, mutta olen opettanut käsitöitä peruskoulussa kaiken ikäisille ja myös muualla aikuisille. Vapaa-ajalla rentoudun keramiikkaa tehden, lukien ja lumilautaillen. Hallitustyöskentelyssä minulle tärkeää on tasa-arvoisen käsityöoppiaineen vahvistaminen ja yhdessä työskentely upean porukan kanssa.

Järjestösihteeri Sanni Ämmälä

Työskentelen toista vuotta liiton järjestösihteerinä. Vastuullani 
ovat muun muassa kaikki jäsenasiat, sihteerinä toimiminen kokouksissa, viestiminen eri kanavissa sekä taloudenhoito ja kirjanpidon  valmisteleminen. Työni ulkopuolella olen varttia vaille valmistumista 
oleva käsityönopettajaopiskelija Helsingin yliopistossa. Järjestöurani 
olen aikanaan aloittanut opiskelijoiden ainejärjestössä Käsityksessä 
(ent. Tekstiilarit) ja se antoi sysäyksen hakea tätä työtä. Pidän 
kovasti järjestössä toimimisesta, koska tässä ympäristössä pääsevät 
erilaisten ihmisten eri vahvuudet ja eri osaamisalueet loistamaan. 
Töiden ja opiskelujen ohella teen arvatenkin paljon käsitöitä ja 
lempitekniikkani ovat ompelu, neulonta, virkkaus, värjäys ja kudonta.

Minna Hankala-Vuorinen
Heli Lehtelä
Marjo Malinen
Nina Pakkala
Piritta Peltomäki
Annamari Pyöriä
Iina Ruuskanen
Auli Saarinen
Tiina Torvinen
Tanja Töyrylä-Kannisto
Anu Vartiainen
Johanna Wahlberg
Sanni Ämmälä