Harjoitus tekee (toivottavasti) mestarin

 

Olen viettänyt suuren osan menneestä kesästä asuntomme takapihalla. Kuten Suomessakin, on Lontoon  kesä ollut erityisen lämmin ja vähäsateinen. Koska piha on ollut oikeastaan olohuoneemme viimeiset kolme kuukautta, olemme miettineet mieheni kanssa miten takapihaa voisi hyödyntää muutenkin kuin grillauspaikkana ja miten sen voisi tehdä mahdollisimman kotoisaksi.

Jossain vaiheessa keksimme, että pihalla voisi kasvattaa omaksi iloksi chiliä, retiisejä ja ruohosipulia. Miten ihanaa olisikaan napsia oman maan antimia! Olin jo talvella ostanut puutarhaliikkeestä pihalle rosmariini- ja timjamipuskat jotka tarkenivat hyvin läpi jopa Lontoon epätavallisen kylmän talven.

Aina viljely ei kuitenkaan suju kuin Strömsössä. Kun miettii kuinka ruohosipuli yleensä kasvaa kuin rikkaruoho ja retiisien kasvatus pitäisi onnistua muovipussissakin, oli aikamoinen pettymys huomata, että ruohosipuli jaksaa juuri ja juuri itää ja retiisien lehdet syövät kotilot ja etanat ja sato siis jää saamatta. Chilintaimet ovat vielä sentään hengissä. Lopputulosta ajatellen välillä itse tekemisessä ei ole mitään järkeä, vaan kannattaisi marssia suoraan supermarkettiin tai torille.

Mutta itse tekemisen kiehtovuudessa ei olekaan kyse siitä, että se olisi helppoa, halpaa tai edes siitä, että lopputulos olisi mahdollisimman mieluinen. Tärkeintä itse tekemisessä minulle ja monelle muullekin taitaa olla prosessi. Mielikuvat, suunnittelu ja tekeminen ovat itsessään palkitsevia ja tärkeä osa itse tekemistä samalla tavalla kuin lopputuloksesta nauttiminen.

Uutta taitoa opetellessa kannattaa olla armollinen itselleen. Mitään ei opi hetkessä ja taidot tarttuvat vain tietoja kartuttamalla, harjoittelemalla ja toistamalla, oli kyse mistä taidosta tahansa. Tykkään aina muistuttaa niin itseäni kuin muitakin, että käsitöitä tehdessä ensimmäinen versio on aina prototyyppi ja lähtökohta kaikella tulevalle kehitykselle. Yritän nyt muistuttaa itseäni, että sääntöä voi soveltaa kaikille elämänalueille, myös kasvien kasvattamiseen.

Jatkossa varmasti ostamme retiisit ja ruohosipulin kaupasta. Mutta muita viljelykokeiluja voisi kyllä tehdä… Esimerkiksi perunoiden kasvattaminen ämpärissä on vielä kokeilematta, vaikka siinähän vasta vähän järkeä onkin: Englannissa kun saa kaupasta melkein ympäri vuoden herkullisia Jerseyn saarelta tulevia pieniä perunoita.

Elina

 

Kirjoittaja on valmistunut tekstiilityönopettajaksi Helsingin yliopistosta kymmenisen vuotta sitten, asuu Lontoossa ja tekee sekalaisia hanttihommia kustantamossa. Viime aikoina ompelu on kiinnostanut neulomista enemmän ja onneksi kangasvarastoja voi kasvattaa, vaikkei niin paljon ompelisikaan.