Uutta, vanhaa, sinistä ja lainattua

 

Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain sinistä ja jotain lainattua. Siinäpä resepti tämänkertaiseen Tekstiiliopettaja-lehteen perinteistä morsiamen hääpukeutumisetikettiä seuraten.

Jotain uutta lehdessä edustavat uudet teknologiat ja innovaatiot käsityön saralla. Tiesitkö esimerkiksi jo, että puusta voi valmistaa tekstiiliä? Jos et, niin kurkkaapa sivulle 14! Käsityönopetusta uudistetaan myös ja tämän lehden sivuilla kerrotaan esimerkiksi Innokomp-hankkeesta sekä kamerakynän pedagogiikasta.

Jotain vanhaa taas ovat perinteiset käsityötekniikat, joita vaalitaan muun muassa Turussa, Luostarinmäen käsityöläismuseossa. Sivulla 18 pääsee kurkkaamaan turkkurin ammattiin, neulakinnastekniikkaan ja Termit tutuksi -palstalla ihmetellään perinnetekniikoista tuttuja, tai vähemmän tuttuja, työvälineitä.

Jotain sinistä ja varmasti paljon muitakin värejä löytyy Jordanian käsityökulttuurista, josta kerrotaan sivulla 22. Designmuseon California-näyttelystä taas kerrotaan sivulla 10. Näyttely saa huomaamaan, miten jokapäiväinen ympärillämme oleva teknologia onkin oikeasti kalifornialaista teknologiaa. Siinäpä siis jotain lainattua.

Hääpukeutumisetiketti ei ole ollenkaan huono resepti lehden lisäksi myös mille tahansa käsityölle. Aloittaa voi vaikka lainatulla, ja lainata ideoita vaikkapa Pinterestistä. Ja jos ei jotain sinistä, niin ainakin omia lempivärejä kannattaa käsityöhönsä sisällyttää. Sitten tarvitaan tietysti jotain vanhaa, eli kaavoja tai hyväksi havaittuja tekniikoita käsityön tekoon. Ja vanhan lisäksi ripaus jotain uutta ja ihan ikiomaa.


Jaana