Johtolanka

 

Johtolanka – tekstiilitaiteen triennaali

 

Tampereen Vapriikissa avautui 23.9. Johtolanka-näyttely, joka esittelee suomalaista tekstiilitaidetta yhteensä 38 taitelijalta. Näyttelyn työt on valinnut kansainvälinen työryhmä, joka koostui tekstiilitaiteen, kuvataiteen ja muotoilun asiantuntijoista. Siihen kuuluivat Andy Best ja Kristiina Wiherheimo Suomesta sekä Britt Smaelvar Tanskasta.

TEXO ry on vuonna 1956 perustettu tekstiilitaidetta edistävä ammatillinen järjestö. Se on yksi Teollisuustaiteen Liitto Ornamo ry:n jäsenjärjestöistä ja toimii alan yhdyssiteenä ja linkkinä kansainväliseen muotoilijoiden verkostoon. Hieman jännityksellä odotetaan tekstiilitaiteilijoiden keskuudessa, miltä tekstiilitaiteen tulevaisuus näyttää, sillä tekstiilitaidetta ei ole pääaineena enää missään Suomen oppilaitoksessa. Ainoana Suomessa tekstiilisuunnittelun muotoilukoulutusta annetaan ammattikorkeakoulutasolla Helsingin Metropoliassa.

Edellisen kerran Tekstiilitriennaali järjestettiin syksyllä 2012 Turussa Wäinö Aaltosen museossa. Johtolanka-näyttely on TEXO ry:n 60-vuotisjuhlavuoden päätapahtuma ja upea sellainen. 40 teosta monipuolista tekstiilitaidetta esittelee upealla tavalla erilaisia tekniikoita ja taitoja. Toki käsityönopettajan tarkkaavaisuudella tulee aina katsottua teknistä taitavuutta suurennuslasilla, vaikka kyseessä on tekstiilitaiteen näyttely… Vapriikissa on esillä teoksia myös kuvataiteilijoilta, jotka käyttävät perinteisiä tekstiilimateriaaleja ja tekniikoita.

Työryhmä painotti teosvalinnoissa tekniikoiden ja taituruuden rinnalla tarinan merkitystä tämän päivän tekstiilitaiteessa. Näyttelyn teokset tuovat esiin elämänilmiöitä rakkauslauluista kulutuskulttuurin kritiikkiin ja ympäristömme kemikaaleihin. Perinteisten tekstiilimateriaalien lisäksi teoksissa on käytetty muun muassa vaneria, höyheniä ja elektronisia komponentteja. Tämä näyttely toimiikin oivana vierailukohteena oppilaiden kanssa ja vierailu antaa varmasti inspiraatiota omiin projekteihin. Itseäni ilahdutti erityisesti värien ja materiaalien kirjo.

Näyttelyn taiteilijat:

Kaisa Berry, Timo Berry, Liina Blom, Synnove Dickhoff, Katri Haahti, Leena Halme, Eeva Heikkinen, Elina Helenius, Katja Huhmarkangas, Leena Illukka, Laura Impola, Helena Kaikkonen, Aino Kajaniemi, Merja Keskinen, Tanja Koistila, Katja Luoto, Niina Mantsinen, Outi Martikainen, Nina Nisonen, Maria Nuutinen, Deepa Panchamia, Silja Puranen, Minnamarina Tammi, Heli Tuori-Luutonen, Riitta Turunen, Annaliisa Troberg, Suvi Suikki, Janna Syvänoja, Helena Vaari, Hanna Kaisa Vainio, Sylvia Valkola, Virpi Vesanen-Laukkanen, Ulla-Maija Vikman, Johanna Virtanen, Jana Vyborna-Turunen, Tarja Wallius, Miia Westerlund, Meri Westlin.

Johtolanka – TEXO:n 10. tekstiilitaiteen triennaali Vapriikissa 23.9.2016–5.2.2017

 

TEKSTI  LIISA VUOLAS

 

Suvi Suikin teos Toivo. Kuva Johnny Korkman.
Nina Nisosen teos Suuri Ovaali. Kuva Pertti Nisonen.
Leena Illukan teos. Kuva Liisa Vuolas.