MUTKU - Muotoilukasvatusta kouluihin

Teksti Mari Salovaara, kuva Saara Salama

Mutku – muotoilukasvatusta peruskouluun on Taiteen edistämiskeskuksen hanke, joka käynnistyi vuonna 2012 muotoilukasvatuksen läänintaiteilija Mari Savion aloitteesta. Tarkoituksena oli kehittää peruskouluihin muotoilukasvatuksen opetuspaketti, joka olisi innostava oppilaille ja opettajille sekä helppo ottaa käyttöön.

Nyt Mutku-opetuspaketti on valmis ja opettajien käytettävissä. Settiin kuuluu Open opas, opetussuunnitelma, tuntisuunnitelmat ja tehtävät kahdeksaa kaksoistuntia varten sekä tunteihin liittyvät kuvaesitykset. Kaikki materiaalit voi ladata netistä Suomen muotoilukasvatusseuran sivuilta. Materiaalin käyttö on ilmaista eikä vaadi edes minkäänlaista rekisteröitymistä!

Opetuskokonaisuuden rakenne perustuu muotoilulle tyypilliseen suunnitteluprosessiin. Työskentely jakaantuu havainnointiin ja ideointiin, materiaalikokeiluihin, prototyöskentelyyn ja ideoiden kehittämiseen sekä prosessin analysointiin ja töiden viimeistelyyn. Jokaisen osa-alueen ympärille on suunniteltu valmiiksi kaksi kaksoistuntia. Perusteelliset suunnitelmat helpottavat opetuspaketin sujauttamista osaksi omaa opetusta.

Opettaja voi tietenkin soveltaa pakettia mielensä mukaan. Tunneista voi toteuttaa kaikki tai vain osan, tai muokata ideoita ja tehtäviä omiin tarpeisiin sopiviksi. Tehtävät tuntuvat innostavilta, ja mieleen tulvii heti monia sovellusmahdollisuuksia! Erityisesti opetuskokonaisuudessa miellyttää se, että keskipisteessä ovat oppilaiden kokemukset ja havainnot, omien ratkaisujen kehittäminen ja kokeilemalla oppiminen. Ideoilla saa leikkiä, sillä oikeita tai vääriä vastauksia ei ole.

Muotoilukasvatus on kuin kotonaan käsityön ja kuvataiteen tunneilla, mutta sitä voi käsitellä muillakin tunneilla. Opetuskokonaisuus myös mahdollistaa erinomaisesti oppiaineiden yhdistämisen! Paketti on suunnattu 3.– 6.-luokkalaisille, mutta se sopii myös yläkouluun ja muuhun opetukseen.

- - - -

Lisätietoa ja opetusmateriaalin lataus:

muotoilukasvatus.info/Mutku