Pääkirjoitus

Äidin tekemät villahousut

Heti kun vuosi vaihtui, sai kaivaa vaatehuoneen kätköistä villapaidat ja villasukat. Aamulla lapsia pukiessani mietin, että juuri tämä on suomalaista käsityöperinnettä. Ei villahousuja varmasti Aasiassa neulota, eikä kaulureita tarvita Afrikassakaan.

Liiton ja lehden teemana on tänä vuonna käsityötaitojen globaali maailma. Anna Kouhia kirjoittaa kolumnissaan miten maailman pienentyminen netinkin avulla tarkoittaa sitä, että käsityöt samanlaistuvat ympäri maailmaa ja samoja virkkausohjeita tehdään eri puolilla maapalloa. Toisaalta käsityökulttuurit rikastuttavat toinen toistaan. Teeman mukaisesti tämänkin lehden mukana pääsee tutustumaan turkkilaiseen kirjontaan, Viron käsityönopettajien syyspäiville ja opintomatkalle New Yorkiin.

Käsitöitä tehdään varmasti kaikissa maailman maissa, mutta käsityönopetus ei ole niin itsestäänselvää. Esimerkiksi Costa Ricassa peruskoulussa ei opeteta käsitöitä. Lue tästä lehdestä lisää Costa Rican koulumaailmasta.

Tämä sai minut pohtimaan, millaista olisi, jos Suomessakaan ei opetettaisi käsitöitä. Kuinka moni osaisi neuloa tai virkata? Suomessa käsityöt onneksi kuuluvat paitsi perusopetuksen, niitä opetetaan myös monissa muissa paikoissa. Uusi juttusarjamme seuraa käsityönopetusta perusopetuksen ulkopuolella ja sarjassa päästään tutustumaan niin vankilan ja sairaalan käsityönopetukseen kuin kehitysvammaisten kädentaitojen työpajaankin.

Selailin netissä eri maiden käsityösivustoja ja -blogeja. Mieleeni tuli parin vuoden takainen stand up -klubi, jossa koomikko ”hauskuutti” yleisöä näin: ”netissä ovat lisääntyneet käsityöblogit. Miettikää nyt, Arja Pohjanmaalta neuloo pipon, ottaa siitä valokuvan ja laittaa sen nettiin. Katsokaa, pipo!” Minua ei naurattanut, jäin vain ihmettelemään, mikä käsityöblogeissa voi olla niin hassua. Ovatko pipot, tumput ja sukat niin arkipäiväisiä, että niiden esille nostaminen tuntuu siksi huvittavalta? Ei neuleet kuitenkaan aina tehtaasta tule, vaan joku niitä ihan oikeasti neuloo. Miksei omaa taidonnäytettään saisi esitellä myös blogissa?

Seuraavana aamuna lapsia pukiessani listasin heille: ”Tiesittekö pojat, että nämä ovat äidin ihan itse neulomat villahousut, villapaidan on tehnyt mummo, villasukat on toiset mummilta ja toiset isotädiltä.” Etteivät vaan pojat isona pääse nauramaan käsityöblogeille, vaan muistavat, että joku ne heidänkin sukkansa on neulonut.

 

Jaana