Pääkirjoitus 2/17

 

Moniaistista käsityötä

 

Kun ajattelen huovuttamista, haistan välittömästi nenässäni märälle villalle ominaisen lampaan tuoksun. Kun taas joku puhuu vaatteiden värjäämisestä, nenääni kantautuu saman tien ruostemainen kangasvärin haju. Keramiikasta puhuttaessa haistan kellarimaisen märän saven hajun ja ompelu haisee tietenkin kangaspölyltä. En tiedä onko tämä kuinka tavallista, mutta itselläni lähes kaikkiin muistoihin liittyy myös tuoksuja, ja hajumuistot pulpahtavat pintaan herkästi aivan kuin todella voisin haistaa vuosien takaisetkin tuoksumaailmat.

Paitsi tuoksut, käsitöihin liittyvät vahvasti myös muut aistit. Vaikka nyt puhutaankin paljon monimateriaalisesta käsityöstä, on käsityö myös ennen kaikkea moniaistista. Näkoaistin merkitys käsitöiden yhteydessä on ilmiselvää, mutta niin on kuuloaistinkin. Käsitöiden rauhoittava voima monelle onkin varmasti paitsi itse tekemisessä niin myös käsitöiden äänissä; puikkojen kilinä, kangaspuiden pauke tai ompelukoneen surina rauhoittaa ja rentouttaa.

Mutta tärkein aisti käsitöitä tehdessä on ehkä kuitenkin tuntoaisti. Neulominen ja virkkaaminen on käsityön tekijällä sormien lihasmuistissa, eikä silmukoiden tekemiseen tarvita enää katsetta. Sormenpäistä löytyy myös tietoa eri materiaaleista. Hyppysissään kantaa mukanaan tietoa siitä, mikä materiaali onkaan tekokuitua ja mikä luonnollista – miltä tuntuu pellava ja miltä taas akryyli. Tätä käsitöiden tekemiseen liittyvää kehollista tietoa on myös pikku hiljaa alettu tieteellisesti tutkia, ja hiljattain asiasta ilmestyi myös väitöskirja, joka on esitelty lehden sivulla 27.

Väitöskirjasta selviää, että myös tunteilla on merkittävä osa kehollisessa työskentelyssä. Tämän on huomannut myös käsityönopettaja Anu Järvinen, joka kertoo työstään sivulla 19. Hän on oivaltanut, miten oppilaiden tunteiden käsittely käsitöiden yhteydessä auttaa paitsi dokumentoinnissa myös tukee oppilaan itsearviointia. Ja tunteiden ja käsitöiden yhteydenhän tietää jokainen käsitöitä joskus tehnyt; käsityöt tuottavat onnistumisen ja epäonnistumisen kokemuksia, iloa ja ärsytystä – jonkun sormet syyhyävät päästä sukkia kutomaan, kun toisen sormet hikoavat jo pelkistä sukkapuikkojen ajattelemisesta.

 

Aurinkoista kevättä!


Jaana