Pääkirjoitus

Hitaasti hyvä tulee 

Kysytäänkö sinulta usein: ”Miten sinä ehdit tehdä näitä?” tai ”millä ajalla sinä nämä kaikki neulot/virkkaat/askartelet?”

Villasukissa on 5232 silmukkaa kussakin. Jos neuloo 30 silmukkaa minuutissa, villasukkia tekee 349 minuuttia, eli viisi tuntia 49 minuuttia. Mutta kuka hullu tällaista laskee (minua lukuunottamatta)? Yhtä absurdia kuin tämän laskeminen, on kysyä, että miten sinulla on aikaa tehdä käsitöitä.

Käsityöt eivät vie aikaa, ne tuovat sitä. Jos käsityöt veisivät aikaa, olisi tärkeää laskea kuinka monet sukat saa tehtyä mahdollisimman lyhyessä ajassa. Olennaista ei kuitenkaan ole monetko villasukat saa valmiiksi, vaan se tekeminen. Istahtaminen alas ja vain keskittyminen käsillä tekemiseen ja hetkeen. Kiireisessä arjessa käsityöt tuovat omaa hiljaista aikaa.

Tässä lehdessä myös tekstiilitaiteilija Virpi Vesanen-Laukkanen kertoo miten hän nauttii hitaasta käsillä tekemisestä ommellessaan satoja karkkipapereita yhteen mekoiksi ja korseteiksi.

Downshifting ja hidastaminen ovat olleet pinnalla jo jonkin aikaa. Käsillätekijät ovat downshiftanneet kuitenkin jo ennen koko sanan keksimistä. Espoon Pitsinnyplääjät täyttävät tänä vuonna 25 vuotta ja Stina Berger-Eirola kirjoittaa miten pitsinnypläys sopii kiireen vastapainoksi: ”Pitsinnypläyksellä ei rikastu ja silloin on yhdentekevää miten paljon aikaa siihen kuluu.”

Se, mikä kenellekin on hidastamista on suhteellista. Luin juuri lehdestä, miten lääkäri downshiftasi tekemällä ”vain” 40 tuntista työviikkoa aikaisemman 70–100 tunnin sijaan.

Itse upposin tämän lehden kehitysvammaisten Kisälli-työpajan leppoisan rauhalliseen tunnelmaan. Kisällissä uskotaan toiston voimaan: ”Sillä pyritään saamaan taito lihaksiin, jänteisiin ja ytimiin. Käsityön tekeminen siirtyy rutiiniksi ja lopulta hiljaiseksi tiedoksi. Vaikka mieli ei aina muistaisi niin kädet muistavat.” Anja Aalto kirjoittaa.

Toisto rauhoittaa ja antaa uskoa itseensä, varmasti muillekin kuin kehitysvammaisille. Toivon, että myös kouluissa tulee tulevaisuudessakin olemaan tarpeeksi aikaa käsitöille ja rauhalliselle, kiireettömälle tekemiselle.

 

Jaana