Pääkirjoitus

Uusia alkuja

Syksy on toinen uusi vuosi. Tätä kuulutetaan nyt varmasti kaikissa naistenlehdissä. Syksyllä tehdään lupauksia ja ryhdistäydytään kesän jälkeen. Aloitetaan uusia harrastuksia ja vaihdetaan grillimakkarat porkkanoiksi.

Sain tästä konkreettisen muistutuksen eräänä päivänä ollessani lenkillä (kyllä, minäkin ajattelin ryhdistäytyä kesän jälkeen). Sillan kaiteeseen oli kiedottu neulegraffiti, johon oli kirjottu teksti ”liiku”. Tuohon pieneen neuletilkkuun kitetyi monia asioita, jotka aion ottaa tänä syksynä ohjenuorakseni.

Ensinnäkin neulegraffiti sijaitsi upealla paikalla luonnon keskellä, kosken yläpuollla. Tänä syksynä aion muistaa olla luonnossa ja etsiä ympärilleni kauneutta. Neulominen taas pitää mielen virkeänä – sitäkin aion tänä syksynä varmasti harrastaa. Käsityöt vaikuttavat todistetusti positiivisesti aivotoimintaan, niin kuin voi lukea lehden viidenneltä sivulta. Kolmas ohjenuorani syksylle on tietysti se ”liiku”, jokoon minulle varmasti vaikeinta toteuttaa, mutta ei siitä sen enempää.

Jos uusia harrastuksia pitäisi tänä syksynä aloittaa, neulegraffitien teko ei olisi ollenkaan huono vaihtoehto. Lehden sivulla kaksikymmentä kerrotaan Suomen suurimmasta neulegraffititapahtumasta Knit'n'Tagistä, joka järjestettiin Helsingin Ruttopuistossa hiljattain.

Neulegraffiti rantautui Suomeen vuonna 2008, ja tulee koko ajan yhä suositummaksi. Itseäni siinä kiehtoo sen kahtalaisuus; miten se yhdistää paheellisena pidetyn graffitin kilttiin neulomiseen. Lisäksi se elävöittää kaupunkikuvaa ja opetuksessakin se voisi olla sopivan helppoa toteuttaa pienimpienkin kanssa.

Syksy on minulle myös kroonisen matkakuumeen aikaa. Tänä syksynä matkakuume on
erityisen kova,johtuen varmaan kylmästä kesästä. Onneksi ensihelpotuksen matkakuumeeseen voi saada lukemalla tätä lehteä. Lehden mukana pääsee taas niin Italiaan (s. 12) kuin Färsaarillekin (s. 23) ja jopa maailman ympäri (s. 6)!

Mukavaa syksyä!

 

Jaana