Vuoden Käsityönopettaja 2022 on Auli Saarinen

9.11.2022

Auli valmistui käsityön ja ruotsin opettajaksi Helsingistä 1997.  Auli on ollut opettajana Torpparinmäen peruskoulussa ja  Aurinkolahden teknologiapainotteisessa peruskoulussa Helsingissä. Tällä hetkellä Auli kouluttaa tulevia käsityönopettajia Rauman opettajankoulutuslaitoksella. 

Innostus oppimisen ja arvioinnin edistämiseen teknologian avulla heräsi Aulilla 2010-luvun vaihteessa, jolloin hän Torpparinmäen peruskoulussa kollegansa Jukka Kurteliuksen kanssa lähti kehittelemään sähköisen portfolion (ePortfolio) käyttöä alakoulun käsityönopetuksessa. Kokeilu jatkui ja laajeni yläkoululuokille saakka ja samalla kiinnostus aiheen tutkimiseen sai lähtökipinän. ePortfolioon suunnatut jatko-opinnot Helsingin yliopistossa alkoivat vuonna 2014 ja päättyivät juhlallisesti väitöstilaisuuteen 2021. Väitöskirjassaan hän tutki oppilaiden käyttäjäkokemuksia portfoliotyöskentelystä, laadittujen portfolioiden sisältöjä ja työtavan käytössä kehittymistä. Lopputuloksena Auli kehitti mallin, joka kiteyttää portfoliotyöskentelyn kehitysaskeleita. Tutkijuus jatkuu edelleen työn ohella ja uusimpana kiinnostuksen kohteena on portfolioarvioinnin kehittäminen yhteistyössä vastaväittäjänsä Richard Kimbellin kanssa.

Näistä teemoista Auli on kouluttanut käsityönopettajia ympäri Suomea, viimeisimpänä Käsityökiertueella Oulussa, Joensuussa ja Tampereella. Ensi vuonna TOL:in SÄKÄT-koulutus, jonka työryhmässä Auli on ollut mukana, jatkaa tätä samaa aihepiiriä ja hänen luentonsa dokumentoinnista löytyy valikoimasta. Auli on jakanut osaamistaan ja kokemuksiaan ePortfolioista ja arvioinnista Helsingissä asiantuntijaopettajana oppiainerajat ylittäen, koulutuksissa oman paikallisyhdistyksen eri tilaisuuksissa ja eri järjestäjien täydennyskoulutuksissa.

Auli on ollut mukana aktiivisesti vuosina 2015-16 Helsingin kaupungin perusopetuksen käsityönopetuksen opetussuunnitelmaryhmässä asiantuntijaopettajana, 2019-2022 OPH:n päättöarvioinnin kriteereiden ja kuudennen vuosiluokan arvioinnin kriteereiden työryhmissä rakentajana ja sparraajana. OPS uudistuksiin Auli on laatinut OPH:lle tukimateriaalia.

Myös Järjestöpuolella Auli on toiminut aktiivisesti. Vuodesta 2010 hän oli mukana Helsingin seudun tekstiiliopettajien hallituksessa täyden hallituspestin verran ja vuodesta 2020 TOL:in hallituksessa vara- ja varsinaisena jäsenenä.

Kaksi elämän intohimoa Aulille ovat käsityö ja ruotsin kieli. Niitä hän pääsee toteuttamaan omassa opetustyössään ja elämässä yleensä. Mielekkäiden asioiden parissa työskentely antaa voimia, luo motivaatiota ja innostusta arkisiin velvoitteisiin. Iloa, energiaa ja jaksamista hän saa myös omasta perheestään ja lemmikeistään, joilla molemmilla on tärkeä rooli hänen elämässään.