Pääkirjoitus 3/17

Suomessa parasta

 

Vettä sataa ja on pimeää. Työt alkavat ja väsyttää. Kesäkin oli huono ja tekisi mieli lähteä ulkomaille. Nämä saattavat olla monella päällimmäiset ajatukset syksyn tultua. Ja myönnetään, vähän samansuuntaiset ajatukset oli minullakin kun koko kesään mahtui vain yksi kokonainen hellepäivä. Mutta sitten päätin pakottaa itseni ajattelemaan positiivisesti. Nyt on sentään Suomen juhlavuosi, joten ehkäpä olisi tarpeen miettiä, mitkä asiat täällä Suomessa ovatkaan hyvin. Mitkä kuuluvat sinun top 3 -listallesi, mitkä asiat ovat Suomessa parasta?

Itselleni tuli ensimmäisenä mieleen neljä vuodenaikaa. Ei siitä lyhyestä kesästä (ja siitä ainoasta hellepäivästä) nauttisi yhtään niin paljon jos kesä olisi ikuinen olotila. Sitä paitsi syksykin on kaikesta pimeydestä ja kosteudesta huolimatta raikasta ja kaunista aikaa. Ja syksyllä pääsee keräämään sieniä. Siitä pääseekin toiseen lempiasiaani Suomessa, eli metsään. Ei ihan joka maassa metsät ole kaikkien ulottuvilla ja vielä siten, että jokamiehenoikeuksilla saa niitä sieniä kerätä ihan mistä tahtoo.

Yhteen parhaista asioista Suomessa kuuluu tietysti myös ilmainen koulutus. Lapsena sitä pitää vielä itsestäänselvyytenä, ja jos omilta lapsiltani kysyy, mikä on parasta koulussa, vastaus on yleensä "välitunti". Mutta uusimpien tutkimustenpa mukaan se ei olekaan ollenkaan huono vastaus, sillä aivotutkija Minna Huotilaisen (sama, joka on tutkinut myös käsityön positiivisia vaikutuksia aivoille) mukaan välitunnit saattavatkin olla avain suomalaislasten koulussa pärjäämiseen (TS 15.8). Toinen yhtä yleinen lasten vastaus on todennäköisesti "ruokatunti". Mutta eipä hullumpi vastaus sekään; onhan meillä sentään ilmainen kouluruoka.

Loppujen lopuksi tuntuukin ihan hyvältä asua Suomessa ja aloittaa jälleen uusi lukuvuosi laadukkaassa koulujärjestelmässämme.

Hyvää uutta lukuvuotta!

Jaana