Pääkirjoitus

Leikkuusuunnitelmia

– Mummot voivat käydä 80-vuotiaina kauneusleikkauksissa nostattamassa silmäluomiaan eikä sitäkään enää pidetä turhamaisena, pohti ystäväni negatiivissävytteisen sanan katoamista.

Niin, en ole kyllä kuullut mitään pidettävän turhamaisena aikoihin. Mitä joskus sellaisena pidettiin, on nykyään jokanaisen oikeus, jopa velvollisuus.

Kävin keväällä Kiinassa temppeleiden lisäksi kumartamassa muillakin alttareilla. Kahdeksankerroksiset Prismojen kokoiset hallit vaatteita ja asusteita täyteen tungettuina olivat vaikuttava näky. Kerran eksyimme farkkuvuorien väliin. Kemikaalit tunkivat sieraimiin ja päätä jomotti, mutta ulospääsyä ei meinannut löytyä.

Mieliinpainuva oli myös hehtaarin kokoinen kerros, jonka nimi oli kiinalaisen suorasti ”epämuodikkaat kengät”. Viiden vuoden takaiset myymättä jääneet trendikengät eivät kelvanneet lähes ilmaiseksi paikallisillekaan.

Halvinta takkia tingatessa huono omatunto kolkutteli vähän, mutta yleinen ostosmania vei voiton. Takki roikkuu naulakossa muistuttamassa pyhiinvaellusmatkasta turhuuksien roviolle.

Tekstiilityönopettajat kokoontuivat kesällä jakamaan parhaita kierrätyskäsityövinkkejään, terveiset ekonyyttäreiltä löydät Käspaikasta. Kun tuntijakoryhmä miettii uusia suunnitelmia täytyy toivoa, että käsityönopetuksella säilyy riittävästi tunteja. Uskon, että entistä useampi haluaa esim. oppia valmistamaan puhtaalla omalla tunnolla ekologisesti kestäviä vaatteita.

Turhamaisuus asiana ei häviä mihinkään. Mutta jottei koko elämä mene sen vankina, jotain rajaa tähän touhuun olisi hyvä saada. Kaunistautumisen kääntöpuoli on rumaa katseltavaa, eikä vaatevuorista selvitä pelkästään tuunaamalla, kuten nyyttäreilläkin muistutettiin.

Tunteja tarvitaan, jotta aineemme koko potentiaali saadaan hyödynnettyä. Käsityössä on tilaisuus pohtia omaa suhdettaan kaunistautumiseen. Esteettisesti harjaantunut silmä erottaa kauneuden ilman tolkutonta rakennettua kuorta.

Kahlitsevan turhamaisuuden tunnustaminen auttaa iloitsemaan tarpeellisesta ja kohtuullisesta kaunistautumisesta, mikä toivottavasti helpottaa myös ekologisempaan huomiseen heräämistä.

 

Kestävää kauneutta syksyyn!

Outi