Tekemisen iloa yli ainerajojen

Teksti ja kuvat Nina Kivimäki

Taito- ja taideaineet kokosivat voimansa Munkkiniemessä ja tuloksena oli upea musikaali. Yhteistyö sujui, kun projektin vaiheet tallennettiin reaaliajassa blogiin.

Musikaalin tekeminen aloitettiin Munkkiniemen yhteiskoulussa heti syksyllä koulujen alettua. Alustavat suunnitelmat tosin tehtiin jo keväällä 2009. Asioiden edistymistä voitiin ensi kertaa seurata varta vasten tätä projektia varten luodun blogin kautta. Sinne kirjoiteltiin ja päivitettiin kuvia ahkerasti. Blogissa vieraili satoja kävijöitä viikoittain.

Blogin huomattiin helpottavan myös yhteistyötä eri taito- ja taideaineiden opettajien kesken. Sieltä pystyi seuraamaan, mitä kukin ryhmä on tehnyt ja missä vaiheessa harjoituksissa edetään. Erityisesti oppilaat olivat mielisään blogin kuvista, ja he kokivat blogin mielekkääksi tavaksi tutustua ja seurata kursseja.

 

Musikaali alulle

Projektiin osallistui eri ikäisiä taito- ja taideaineissa opiskelevia oppilaita sekä peruskoulun että lukion puolelta.  He valitsivat musikaalille teeman. Kesä-musikaaliin valittiin yhdeksän kappaletta. Musiikinopettajan avulla ne sovitettiin ja harjoiteltiin toisiinsa sopiviksi.

Seuraavaksi oppilaat rupesivat laatimaan käsikirjoitusta valittujen kappaleiden ympärille. He miettivät pää- ja sivurooleja, juonta ja tapahtumapaikkaa. Musiikkivalintojen ja käsikirjoituksen valmistuttua lähtivät muut taideaineet mukaan suunnittelemaan omaa osuuttaan eli lavastusta, puvustusta, mainontaa ja tanssikoreografioita.

 

Musikaalin tekoa eri aineissa

Musiikissa oli sekä lukion että peruskoulun taitajia mukana. He harjoittelivat yhdessä musiikin opettajan Tapio Mäkelän kanssa. Tekstiilitöissä ja teknisessä työssä musikaalin puvustusta ja lavastusta suunnittelivat ja tekivät 9.-luokkalaiset valinnaisessa käsityössä opiskelevat oppilaat käsityönopettajien Nina Kivimäen ja Pekka Immosen johdolla.

Koreografioita suunnittelivat ja tanssiharjoituksia vetivät liikunnanopettajat Jenni Hovinen ja Henna Sipola yhdessä valinnaisen liikunnan oppilaiden ja tanssikerhon oppilaiden kanssa. Kuvataiteessa tehtiin julisteita ja mainoksia sekä kutsukortteja kuvataideopettajien Maritta Poijärven ja Paula Erikssonin opastuksella. Kotitaloudessa suunniteltiin ja valmistettiin ensi-iltaan tarjoilu yhdessä 8D-luokan kanssa, joka kerää rahaa leirikoulua varten. Heidän kanssaan työskentelivät kotitalouden lehtorit Peter Bjugg ja Kaija-Leena Huhdanpää.

Musikaalin ensi-ilta oli menestys ja juhlasali täyttyi katsojista. Aiemmin päivällä musikaali esitettiin myös lähikoulujen oppilaille. Suuren suosioin ja monien pyyntöjen jälkeen musikaali porukka kokoontuu vielä kerran ja esittää musikaalin alkuvuodesta 2010.

Blogi löytyy osoitteesta http://mykmusikaali.blogspot.com

Käy katsomassa, miten musikaali tehtiin.